Drobečková navigace

Kvalitní matrace přispějí ke zdraví zad, kloubů i příjemnému a vydatnému spánku

Pokud se rozhodujete pro novou postel, důležité je mít nejen hezký rám postele, ale především kvalitní matraci, která bude zvolena s ohledem na vaše potřeby. Právě matrace vám zajistí zdravý a pohodlný spánek, díky němuž se ráno budete cítit fit.

Jak vybírat matrace?

V první řadě je potřeba vědět, jak velká má nová matrace být. K dispozici jsou dětské matrace i modely pro dospělé ve standardních velikostech. Stejně tak se dá koupit si matraci na míru do postele atypických rozměrů.

V případě, že vybíráte matrace do manželské postele, zamyslete se, zda si koupíte jednu velkou matraci přes celý rám postele, nebo dvě samostatné matrace. Všeobecně se doporučuje vybírat matraci na míru s ohledem na každého jedince zvlášť, což vám lépe umožní dvě menší matrace.

Často opomíjená je nosnost matrace. Tu byste si měli pamatovat a v případě, že výrazně přiberete, byste si měli koupit matraci novou. Pokud je totiž přetížená, rychle se zničí, nepodpírá vaše tělo, jak má a paradoxně si můžete ještě škodit.

Kdekoli v prodejně matrací si vyzkoušejte, jaká tvrdost matrace je vám příjemná. Pokud si nejste úplně jistit, je dobré koupit si matraci oboustrannou, kdy jedna strana může být měkčí než druhá. Dle potřeby si pak budete matraci otáčet.

Dobré je mít na matraci i kvalitní potah, který lze sundat a vyprat. Nicméně užitečné jsou i chrániče matrací, které brání před jakýmkoli ušpiněním jídlem nebo tělními tekutinami.

Spánek pro hosty i pro vás

Pokud máte málo prostoru, existují i pohovky a gauče, které lze rozložit a používat je na denní spaní. Sice si za ně připlatíte, ale jsou důmyslně řešeny, pohodlně se rozkládají a je v nich zabudovaná klasická matrace.

Pokud u vás přespává občas rodina nebo přátelé, postačí rozkládací pohovka klasická.