Drobečková navigace

Jak správně sladit barvy nábytku v interiéru.

Samostatná volba barev nábytku je důležitým prvkem při zařizování interiéru. Správně sladěné barvy nábytku mohou vytvořit příjemnou a harmonickou atmosféru, zatímco špatné kombinace barev mohou působit rušivě a chaoticky. V tomto článku vám představíme několik tipů, jak na barvy.

 

Zvolte hlavní barvu

 Při zařizování interiéru si vyberte jednu hlavní barvu, která bude dominovat v místnosti. Tuto barvu můžete použít na velkých plochách, například na stěnách nebo na větších kusech nábytku, jako je sedací souprava nebo stůl. Zvolte barvu, která se vám líbí a která odpovídá atmosféře, kterou chcete v místnosti vytvořit.

Kombinujte kontrastní barvy

 Po zvolení hlavní barvy můžete začít kombinovat kontrastní barvy. Kontrastní barvy jsou ty, které jsou na opačném konci barevného spektra. Například pokud jste si vybrali jako hlavní barvu modrou, můžete k ní kombinovat žlutou nebo oranžovou. Kontrastní barvy vytvářejí zajímavé a živé kombinace, které přitahují pozornost.

Používejte harmonické barvy

 Další možností je použít harmonické barvy, které jsou blízké v barevném spektru k hlavní barvě. Tyto barvy vytvářejí příjemné a vyvážené kombinace. Například v kombinaci s modrou můžete použít fialovou nebo zelenou. Pokud si nejste jisti, jaké barvy jsou harmonické, můžete použít barevný kruh, který vám ukáže, které barvy spolu ladí.

Využijte neutrální barvy

 Pro vyvážení a ukončení barevného schématu můžete použít neutrální barvy. Tyto barvy jsou méně nápadné a slouží jako pozadí pro ostatní barevné prvky. Bílá, šedá, hnědá a béžová jsou typické neutrální barvy. Použitím neutrálních barev můžete také snadněji kombinovat různé styly a vzory nábytku.

Experimentujte s různými odstíny

 Při sladění barev nábytku se nebojte experimentovat s různými odstíny. Kombinace světlých a tmavých odstínů nebo kombinace matných a lesklých povrchů mohou vytvořit zajímavé a vkusné kontrasty. Nebojte se také použít různé textury a materiály pro ještě větší variabilitu.

Sladění barev nábytku v interiéru je proces, který vyžaduje trochu experimentování a zkoušení. Důležité je důkladně promyslet a zvážit jednotlivé barvy, aby se vám výsledek líbil a vytvořil požadovanou atmosféru. Pamatujte si, že každý máme odlišné vkusy a preference, takže se řiďte především tím, co se vám líbí a co vám vyhovuje.