Drobečková navigace

Jak vybrat nábytek do koupelny, aneb poradíme, co je nejlepší

Rekonstruujete byt nebo se stěhujete do nového a váháte nad širokým výběrem koupelnového nábytku?

Různé obchody nabízejí mnoho a mnoho variant skříněk a polic do koupelny. Ale ne každý druh je vhodný.

Na co si dát pozor při výběru nábytku do koupelny?

V místnosti, kde se pracuje s vodou, je více než kde jinde nutné mít nábytek opravdu kvalitní a od osvědčených výrobců. Nekvalitní napodobeniny a levné imitace mohou ze začátku vypadat skvěle, ale po pár měsících používání se rozlepí, zkroutí, či přestanou fungovat panty a výsuvné mechanismy.

Když vybíráte mezi různými druhy materiálů, v základě si můžete vybrat mezi laminátovou deskou, masivním dřevem a kamenem či keramikou. Každý z materiálů vyžaduje jiné zacházení. 

Z čeho můžeme vybírat?

Plast může být také volbou, ale vypadá daleko hůře než ostatní materiály. 

Laminátová deska je dobrým řešením ale musí se dát pozor na lepení spár – spoje je nutné zalepit ABS páskou, PUR lepidlem nebo hranami z hliníkového plechu. Pokud jsou spáry zalepené špatně, může do nich natéct voda a nábytek se po pár měsících používání rozpadne. Lamino má tu výhodu, že se dá koupit v celkem jakékoliv povrchové úpravě, třeba imitaci dřeva a různých jiných vzorů. Od zebřích pruhů přes oranžové květy. Můžete laminové desky opatřené lakem a tím se docílit nejvyšší možné životnosti nábytku.

Masivní dřevěné desky, různé dýhy či MDF desky jsou dostupné v mnoha barvách a tloušťkách. Budí menší dojem umělohmotnosti než laminové desky a jsou příjemnější na pohled i na dotek. Měly by být ovšem opatřené minimálně pěti vrstvami PUR laku. A dejte si pozor, aby byly nalakované i zevnitř a zezadu. 

Dřevo tropických rostlin je nejlepší, ovšem také nejdražší volbou. Skříňky vyrobené z exotického dřeva výkyvy teploty i vlhkosti snášejí daleko lépe než dřeva tuzemská. Povrch stačí ošetřit voskem, lakem či olejem, což je uchrání před znečištěním a zašpiněním.

Keramické a kamenné skříně jsou samozřejmě nejtrvanlivější, ale také největší a nejdražší. A ne každému je příjemné mít koupelnu z chladného kamene.

Důležité je vybrat kvalitní kování

Veškeré panty a mechanismy trpí v koupelně korozí mnohem více než kde jinde a hodí se vybrat kvalitní kovové komponenty, které nekorodují, nekříží se a neupadávají. 

Na plastové rovnou zapomeňte a dejte přednost značkovému zboží před levným. Také není problém domluvit se s výrobci ohledně úchytek – můžete si nechat udělat úchytky na míru či přenést úchytky ze starého nábytku. Ovšem tuto variantu konzultujte s odborníkem a nesnažte se nainstalovat je svépomocí.

Jaké volit barvy nábytku?

Ohledně barevnosti platí jednoduché pravidlo – pokud chcete opticky zvětšit prostor, pořiďte si nábytek v odstínech bílé a velmi jasných, světlých barev. Přidáním zrcadel také můžete vyvolat iluzi větší místnosti, což se hodí zejména v bytech, kde jsou koupelny obvykle maličké. Ovšem pozor na lesklé čelní plochy nábytku. Ty se velice lehce špiní a jejich údržba je daleko náročnější než u ploch hladkých.

V případě bílého nábytku ovšem není od věci zamyslet se nad povrchovou úpravou proti UV záření. Vlivem přímého slunečního záření nekvalitní bílý nábytek časem žloutne a získává ošklivé skvrny. Proto volte raději nábytek se speciální povrchovou úpravou.

Nábytek v koupelně nemusí být jen na soklu a takový se dokonce ani nedoporučuje. Špatně se pod ním uklízí a vytírá vlhkost. Ta pak proniká do spodních skříněk, vyvolává plíseň a zmenšuje trvanlivost nábytku. Sokl také může vlivem vlhka nabobtnat a vyvolat rozklížení. Daleko lepší je zvolit nábytek na nožičkách či závěsný typ. 

Závěsné skříňky jsou módním trendem současnosti a počítá s nimi stále více prodejců.

Pokud bojujete s místem v malé koupelně, můžete si pomoci několika fígly:

  • Umístěním skříňky nad umyvadlo ušetříte místo a zároveň budete mít kosmetické potřeby po ruce přímo u umyvadla a nebudete se muset otáčet jinam. 
  • Místo zrcadla a skříňky můžete zvolit skříň se zrcadlovou plochou umístěnou ve dvířkách. 
  • Také se dá koupit set skříně se zabudovaným umyvadlem, takže jinak nevyužité místo pod umyvadlem zaberete skříňkou, která by vám jinde překážela.

Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, vyhněte se především nápadně levnému nábytku a volte raději osvědčenou kvalitu, která vám doopravdy vydrží. V koupelně se vyplatí “nešetřit”.

Zdroj fotografií: pixabay.com, freepik.com