Drobečková navigace

Bezpečná domácnost s malými dětmi.

Když se vám narodí dítko, zprvu potřebujete „jen“ vybavení, které je určené přímo pro něj. Takže nakoupíte postýlku, dětské skříně na oblečení, přebalovací pult, vaničku, plenky, dětskou kosmetiku, léky pro případ potřeby, bezdotykový teploměr atd. Jakmile ale dítko začne lézt, zjistíte, že máte doma spoustu míst, které jsou pro miminko, později batolátko nebezpečné.

Aby bylo v bezpečí dítě i váš byt či dům

Lezoucí a zvědavá ratolest je nebezpečná sama sobě, ale i spoustě předmětům. Ochutnává, nahlíží, posouvá, chce dosáhnout, strká prstíky, kde se jen dá… Při tom všem leze, stoupá, sedá, padá a nekontrolovaně se převaluje… Je proto nutné „obalit“ všechny ostré rohy a ideálně i eliminovat hrany na minimum.

Lidé, kteří mají barové stoly a židle bývají nuceni židle na rok, dva odstranit, aby na ně dítě nelezlo a nehrozilo jejich převržení nebo pád z výšky.

Máte doma skříně a komody se šuplíky? Anebo máte šuplíky v moderní kuchyňské lince? Pak je dobré koupit pojistky proti otvírání šuplíků, ale i klasický dvířek. Především u šuplíků ale hrozí, že si díky nim dítě bolestivě skřípne prsty.

V případě, že se u vás doma nachází schody, měli byste koupit i zábrany na schody, aby dítě v nestřeženém okamžiku nespadlo z výšky. To platí i o krbu. Je dobré kolem něj postavit speciálně prodávanou „ohrádku“, díky nimž se dítě nedostane za stanovenou hranici.

Zásuvky, sporák a vše, co pálí

Nejen krb v domácnosti pálí. Ještě častější je sporák a s ním trouba. I na trouby se dá koupit pojistka, díky které ji potomek neotevře. Vše, co vaříte, by mělo být na zadních plotýnkách. Hrnce s dlouhým rovným madlem je lepší na roky vyřadit, a když už je použijete, madlo nesmí nikdy směrovat do kuchyně, vždy musí mířit ke zdi nebo směrem na linku, která je vedle sporáku.

Zásuvky bez odkladu zajistěte záslepkami. Lepší je tak učinit i v případě, kdy máte zásuvky s pojistkou uvnitř, nebo prodlužovací kabel s manuálním vypínáním. Děti se velmi rychle učí.

Opatrní buďte i se sklem v domácnosti. Skleněný stůl, vitríny se skly, to vše je pro děti hrozbou. Nábytek doplněný o sklo rozhodně neumisťujte do dětského pokoje, do něj patří jen dětský nábytek výborné kvality.

Všeobecně se doporučuje projít celou domácnost vkleče. Vlezte všude, kde se dá. Projděte v poloze na čtyřech všechny kouty, podél všech zdí, „zajeďte“ i pod schodiště… Tímto způsobem nejlépe odhalíte místa, do nichž se váš syn či dcera nemají dostat, aby zde „něco neprovedli“, i místa, kde jim hrozí nebezpečí.