Drobečková navigace

Vyberte si pohovku vždy s ohledem na vaše oblíbené barvy.

Plánujete koupi nové pohovky, gauče nebo velké sedací soupravy, a protože byste doma rádi udělali viditelnou změnu, chcete ji koupit v barvě, která se téměř neobjevuje u vás doma? Ať už na bytovém textilu, v barvě výmalby, v šatníku, zkrátka takřka nikde… Jde o značně rizikové rozhodnutí.

Co zvážit při výběru barvy pohovky?

Jak se říká: „Sto lidí, sto chutí.“ A také sto názorů, sto oblíbených jídel… Proto bychom se při výběru mnoha druhů vybavení domácnosti neměli řídit tím, co se líbí jiným. Pokud se díváte na pohovky a gauče v krásné tmavě zelené barvě, ve starorůžové, moderní šedé, trendy hořčicové nebo třeba nestárnoucí černé či tmavě modré, vždy byste se měli řídit svými pocity. A jestliže chcete do domácnosti skutečně vnést nové barvy, měly by být zprvu použity nenásilně, občas, na menších kouscích vybavení. Ideálně např. na nových polštářcích, které si na gauč pořídíte. Anebo v podobě nových závěsů.

Kde je dobré použít pestrou barvu a rozmanitou strukturu látky?

Látka může být tvořena více barvami. Buď tak, že je z více barev spleteno vlákno, čímž dosáhneme žíhaného efektu. Další možností je pestrobarevný gauč, který je abstraktní, nebo má látku posetou květy, geometrickými vzory apod., a jako celek je laděn např. do zelené, hnědé nebo třeba modré barvy.

Pestré gauče a sedačky jsou vhodné i k malým dětem, stejně jako sedačky s žíhanou látkou. Stačí, když je šedá, melírovaná, příp. flek způsobený např. jídlem, který nechce „pustit“, tolik nevynikne, jako na sedačce s jednotnou barvou.

V případě, že nemáte malé děti, dopřejte si klidně i jednobarevný, elegantní gauč. Látky jsou dnes dobře udržovatelné, čistí se jednoduše vodou a mýdlem, nebo si v případě potíží můžete pozvat profi čištění sedaček.

Doplňky, které oživí nejen sedací soupravu

Kromě zmíněných polštářků může sedačku oživit i deka, která čeká na někoho, kdo bude chtít zahřát, nad sedačkou pověšený zajímavý obraz, přínosné jsou i zrcadla do koupelny, mezi nimiž se dají najít i takové, které jsou vhodné do jakékoli místnosti. Zrcadlo v obýváku prostor velmi ozvláštní. Nebojte se ani nalepovacích tapet na zeď či větších pokojových rostlin, které umístíte k sedací soupravě nebo gauči.

Ať už vybíráte nový gauč do obýváku, postel do ložnice, měněna je vaše koupelna, pro vás netradiční bravy mohou být nakonec příjemné, ale také ne. Je proto vhodné nejdřív pro vás ojedinělou barvu, třeba růžovou, žlutou nebo fialovou, vpouštět domů postupně s tím, že ji můžete kdykoli rozšířit i na velké a prostorné kusy nábytku.