Drobečková navigace

Jak vybírat matrace, aby vám sloužily, jak výrobci slibují

Nedílnou součástí našich lůžek jsou matrace. Ne všichni se o ně ale staráme tak, jak se má, dokonce je nemáme mnohdy ani položené na vyhovujícím podkladu. Věděli jste, že když si koupíte matrace určené k položení na laťový rošt, a vy je položíte na rovný, neprodyšný podklad, nebudou vůbec plnit funkci tak správně, jak mají? Jednoduše vám nebudou tak výbornou oporou, jak by měly, za což jste si ve finále zřejmě také v obchodě zaplatili.

Vybíráme správnou matraci

Při výběru matrace byste měli zvážit, na jak tvrdém pokladu rádi spíte, jaký materiál je vám příjemný. Např. lidé, kteří roky spali na pružinových matracích, si za nic na světě často nemůžou zvyknout na matrace z líné pěny. Dle jejich názoru se matrace divně boří, uhýbá, je jako plastelína… Naopak ti, kteří přijdou na chuť matracím z líné pěny, zase berou taštičkové, tedy pružinové matrace s taštičkami uvnitř, za příliš tvrdé. Přitom tomu tak vůbec není. Abyste vybrali správně, je dobré si nejdřív v jakékoli kamenné prodejně s matracemi zkusit tvrdost, zpravidla od 1 do 5-ti, a pak už můžete směle vybírat i na internetu.

                                    

Další zohlednění by mělo být u výšky a váhy uživatele. Prostor kolem vás by měl být alespoň 10 cm nad hlavou a 10 cm od nohou ke konci postele. Před koupí matrace se dívejte, jakou má daná matrace nosnost. Pokud bude pro střízlíky, a vy jste obézní, nebude vám sloužit, jak má a rychle bude proležená.

                   

Chrániče matrací

Tak, jako existují náhradní potahy na gauče, křesla nebo třeba podsedáky na židle, na matrace můžete koupit šikovné chrániče. Jsou skvělé, protože brání ušpinění matrace, čímž zvyšují její životnost. Chybět by neměly v dětských pokojích i u nemocných osob, které se nadmíru potí nebo mívají nehody, co se týče udržení moči nebo stolice.

 

Matraci bychom měli vyměnit tak jednou za 5 – 8 let, podle toho, jak moc ji používáme, jak jsme těžcí, kolik nehod nás na ní potkalo… V každém případě je potřeba podívat se i na matrace do dětské postele vždy, když dítě povyroste a zatím nemá velkou postel.

 

Díky kvalitnímu spánku vás bude život víc bavit, budete výkonnější, nebudou vás bolet záda (s přispěním cvičení a správné židle), investice do něj se vyplatí.