Drobečková navigace

Jak zařídit ložnici v rustikálním stylu

Čím modernější způsob života vedeme. Čím více se obklopujeme betonem a městy. Tím více nás to táhne k venkovu. Retro, venkov a pastorální styl života se opět vrací do módy.

Trendem současnosti je zařizovat si domovy v rustikálním stylu. A kde začít jinde než v ložnici?

Ač se tento styl snaží napodobovat venkovský život, nejedná se zrovna o levnou záležitost.

Na druhou stranu, s trochou šikovnosti si lze hodně věcí udělat i svépomocí a místo drahých a nákladných pořídit zcela obyčejné věci a díky inspiraci a šikovným českým ručičkám proměnit obyčejné věci v dokonalé rustikální kousky. 

Jak proměnit ložnici v rustikální perlu domova?

Proměnit v dokonalé spaní v rustikálním stylu lze téměř každá ložnice. Stačí trocha inspirace, fantazie a šikovné nápady a proměna může začít! 

Než však začneme, přibližme si trochu samotný rustikální styl ke kterému se mimo jiné řadí také provensálský, toskánský či dokonce i severský styl bydlení.

Typické prvky rustikálního stylu:

  • využívá přírodní materiály ve všech podobách
  • inspiruje se venkovským životem
  • používá především světlé pastelové odstíny barev 
  • charakteristickou vlastností tohoto stylu jsou řemeslné detaily
  • využívá se především dřevěný masivní nábytek 
  • textilie a další doplňky využívají kostkované či květinové motivy

Začít bychom však měli samotným prostorovým umístěním nábytku a konceptem celé místnosti. Ideální je samozřejmě jednoduchá menší místnost obložená dřevem s velkým výhledem do zahrady, ale samozřejmě ne každý má takové možnosti. Druhou a asi i přijatelnější variantou je nechat stěny vymalovat na bílo a pokoj situovat tak, aby měl co možná nejhezčí výhled.

Snažte se vyhýbat moderním světlům. Lampičky berte spíše zabudované ve dřevě či kovuosvětlení se snažte udržovat přirozené, než umělé. Pokud máte rádi vstávání v koupeli ze zlatých slunečních paprsků, situujte ložnici na východ. Výhodou jsou samozřejmě velká okna. 

Noční stolky, skříně a veškerý nábytek volte dřevěný. Nejlépe s kováním. 

Než se pustíte do samotného nákupu “nového” nábytku v rustikálním stylu, zkuste se trochu porozhlédnout po vašem stavení. Mnohdy na půdách nalezneme velmi hezké vintage kousky, které stačí trochu oprášit, dát jim nový kabát a perfektní rustikální kousek je na světě. Takový starý nábytek po babičce “s duší” je lepší volbou než nový kousek z obchodu. 

 

Inspiraci naleznete třeba zde na těchto fotografiích….

Při renovaci využívejte pastelové barvy. Vhodná je kombinace bílé barvy s patinou, které dodají nábytku ten správný vzhled. 

Tip 1! Pokud jste se rozhodli proměnit vaši ložnici v tomto stylu nemusíte nutně měnit všechen nábytek. Zkuste se porozhlédnout po internetu a běžný nábytek proměňte ve stylové vintage kousky barevným nátěrem či jednoduchou výměnou úchytek. Uvidíte, že z obyčejné komody se rázem stane parádní perla.

Dokonalá postel je klenotem rustikální ložnice

Základem ložnice je samozřejmě postel. Ta by měla být velká, z masivního vyřezávaného dřeva, s vysokou matrací a naducanými peřinami jako u babičky na chalupě. 

Povlaky na peřiny i polštáře volte s květinovými či kostkovanými vzory. Ovšem žádnou modernu. Klasická červeno-bílá šachovnice na jednoduché dřevěné posteli vytváří iluzi venkova lépe než peřina v moderním stylu na sebelepší vyřezávané posteli. 

Nezapomeňte také na krajky a výšivky, které jsou pro tento styl charakteristické. Takové ručně vyšívané ložní prádlo bude tím nejlepším kouskem, který vám bude leckdo závidět. 

Tip 2! Co si tak trochu oprášit základy vyšívání a obyčejné bílé ložní prádlo proměnit pár květinovými výšivkami v rustikální kousek? Dlouhé zimní večery jsou pro to jako stvořené. 

Zkuste zauvažovat také o koupi přehozu. Jednak zabrání usazování prachu, a také vhodně zvolený přehoz celý dojem ještě umocní.

V doplňcích je síla!

Vyhýbejte se umělé hmotě a zkuste celou místnost ladit do přírodních tónů, barev a materiálů. Dobrý nápad je použít místo skříně truhlu - dojem minulých dob a venkova bude ještě mnohonásobně umocněn.

Využíjte proutí v jakékoliv podobě - košíky, koše, truhly, vázy, květináče, věnce na zeď…. Je to krásný přírodní materiál a pokoji dodá ten pravý venkovský styl. 

Každému pokoji také přidá na efektu velké zrcadlo, umístěné nad toaletním stolkem. Na zem položte tkaný koberec - vyvolá pocit pohodlí a bezpečí. Dobrý nápad je také ozdobit stěny různými obrazy - portréty, ilustracemi rostlin a zvířat či různými krajinkami.

Bílé záclony a závěsy, pověšené před okna vám dodají pocit soukromí. Nebojte se však sáhnout i po květinových či kostkovaných vzorech v pastelových barvách. 

Myslete také na květinovou výzdobu. Košíček levandule krásně provoní pokoj, ale také odpuzuje nežádoucí hmyz. A váza s čerstvými květinami na nočním stolku dodá ložnici svěžest a barvu. Jako nádobu se nebojte využít porcelán s romantickými květinovými vzory. Takový šálek naplněný květinovou výzdobičkou vykouzlí hezký doplněk na komodě.

Rozhodně se nebojte vyzkoušet tento styl. Fantazii se meze nekladou a trocha látky, krajek, barev a květin udělá víc než drahé truhly, postele a stolky.

Zdroje fotografií: amazon.com, poofycheeks.com, homemadebycarmona.com, unoriginalmom.com, remodelaholic.com, simplyinspiredco.com, walmart.com, simplybeautifulbyangela.com, thediymommy.com, diydarlin.co