Drobečková navigace

Domácí škola designu: Anglický styl

Anglický styl je charakteristický svojí vznešeností, na první pohled jasně viditelnou elegancí a jistou dávkou uspořádanosti.

Domácnosti se pyšní starožitným nábytkem, že si tu častokrát připadáte jako na návštěvě u vyšší šlechty. Jak si doma vykouzlit eleganci a typický šarm staré Anglie?

PRO KOHO JE ANGLICKÝ STYL VHODNÝ

Jedná se o přesný opak minimalistického bydlení, kdy vám k životu stačí pouze několik kusů nábytku a pár věcí. Anglický styl se totiž pyšní spoustou bytových doplňků, kusů nábytku, ale především značnou elegancí. Možná, že nedisponujete rozsáhlým sídlem, které se skládá z několika salónků a honosných, společenských místností, to ale neznamená, že pro vás anglický styl není vhodný, anebo se o něj s menšími prostory nemůžete zasloužit.

Každá takto zařízená domácnost totiž vlastní například i krb, z něhož doslova vyzařuje teplo domova. Jenom si představte ty deštivé, chmurné dny, které strávíte zachumlaní v dece u krbu s hrnkem horké čokolády v ruce. Nejvhodnější krby jsou ty s krbovou římskou, která se dá vkusně vyzdobit. Určitě to znáte ze všech vánočních filmů, kdy jsou na ní rozmístěné vánoční ozdobičky. Mimo vánoční období tu ale velmi vkusně vypadají svícny, květiny nebo různé sošky.

OPRAVDU HODNĚ DOPLŇKŮ

Již výše jsme vám naznačili, že anglický styl rovná se přemíra dekorací. Řeč je konkrétně o spoustě fotorámečků, které vám budou zdobit jakýkoliv volný prostor. Na pohovku umístěte co nejvíce přeplácané polštářky s třásněmi. Nejoblíbenější jsou třeba zrovna ty s anglickou vlajkou, stejným pravidlem se řiďte při nákupu dek či přehozů, jednobarevné kousky byste měli zcela vynechat. Daleko vhodnější jsou květinové či třeba zvířecí dekory. Pokud k tomu ještě navíc seženete vhodně laděné závěsy a koberce, úspěch je zaručen.

Dále se nebojte upustit uzdu fantazii s různými soškami či svíčkami, tedy hlavně svícny. Co takhle krásný, velký, a ještě zajímavě zdobený kousek? Za nás určitě ano! Na zeď vyvěste obrazy s klasickým uměním, to moderní by vypadalo jako pěst na oko. Dále budou na zdi velmi efektivně vypadat masivní ciferníkové hodiny. Celou atmosféru skvěle podtrhnou gigantické vázy s květinami, klidně těmi umělými, nejoblíbenější jsou růže.

JAK JE TO S NÁBYTKEM

Stejně jako u doplňků, i u nábytku platí pravidlo: čím více, tím lépe. Charakteristickým rysem jsou především různé taburety, křesílka, a to kdekoliv v domácnosti, ne pouze v obývacím pokoji. Rozmístěte je po chodbách, v pracovně, ale i v ložnici. Nejtradičnějším materiálem je kůže, ta vašemu domovnímu království bez pochyb dodá pravý anglický šmrnc.

Vyhledávané jsou ale i honosné knihovny, které doslova přetékají romány, anebo dřevěné konferenční stolky. Obecně je dřevo nejžádanějším materiálem ve chvíli, kdy chcete žít jako pravý Angličan. Dřevěné konferenční i jídelní stolky, lavice, regály, cokoliv vás jenom napadne. Velmi typickým zástupcem z řad nábytku je ale i skleník, nejlépe s čajovým setem, který zužitkujete i na tradiční čaj o páté.

KDE TAKOVÝ NÁBYTEK POŘÍDIT?

Největším nákupním rájem jsou bazary s nábytkem, najde se totiž velké množství lidí, pro které je dnes anglický styl synonymem zastaralých kousků, které již dávno vyšly z módy, a proto se jich chtějí mermomocí zbavit. Tím lépe pro vás! Mnohdy se tu totiž najdou opravdu nádherné kousky, které vám ani nezruinují bankovní účet. Mimo bazary jsou to samozřejmě i klasické nábytkářské obchody, kde už ale výběr není tak rozsáhlý a ceny jsou mnohonásobně vyšší.

Občas se může stát, že příhodný kousek naleznete na půdě svých přátel nebo rodiny, proto se zkuste porozhlédnout i zde, protože kdo hledá, ten najde.

Zdroj fotografií: freepik.com, vividinteriordesign.com, pufikhomes.com, stylebyemilyhenderson.com, rebeccaandgenevieve.com, pufikhomes.com, casinhaarrumada.com