Drobečková navigace

MŮJ PRVNÍ DOMOV - část 2.

Jak zařídit kuchyň a obývací pokoj levně a prakticky?

V minulém díle blogového seriálu o zařizování levného bydlení “MŮJ PRVNÍ DOMOV” jsme si řekli jak začít a kde najít základní nábytek pro vybavení našeho domova. Dnes si povíme, jak zařídit jednotlivé místnosti v bytě levně, ale prakticky a stylově.

Kuchyně, srdce domova

Mnohdy při pronájmu či koupi nového bytu zjistíme, že majitelé v bytě ponechají kuchyňskou linku někdy i se spotřebiči. V takovém případě máte velkou výhodu, jelikož ušetříte za pořizování kuchyňské linky i spotřebičů. Stát se však může, že její vzhled neodpovídá vašim představám vysněného bydlení a teď, co s tím?

Nemusíte ji hned měnit za novou. I starší nemoderní kuchyňská linka, která má svá léta za sebou, může dostat druhou šanci. Pinterest je bohatý na takové “proměny” a určitě doporučujeme ho před renovací navštívit a inspirovat se. Uvidíte, že nebudete vědět, který nápad si vybrat dřív. 

Nemusíte se bát ani nábytku ve stylu “babiččiny kuchyně.” I takový nábytek může ještě zazářit a splnit svůj účel. Dnes je retro či vintage styl propojený s moderním velice moderní a vy máte příležitost si zařídit své bydlení nejen levně, ale také moderně. 



Jak na renovaci staré kuchyňské linky?

  • Barevný nátěr - Určitě nejjednodušším způsobem renovace kuchyňských dvířek je barevný nátěr. Nejen, že ihned udělá velký dojem, ale také jej můžete přizpůsobit stylu vašeho bydlení. Velice pěkně a moderně vypadá, když jsou horní dvířka natřená světlou barvou a spodní jinou a tmavší. Jako na prvním obrázku níže. 
  • Samolepící tapety - Jak jsme si už řekli v minulém díle článku, na internetu se dají levně sehnat samolepící tapety na nábytek, které jsou určeny právě pro tyto renovace. Cena vychází okolo 50 Kč za jeden metr, což je několikanásobně levnější, než celá nová kuchyňská linka. Tapetů můžete použít nejen na dvířka, ale také na pracovní desku. V nabídce naleznete také tapety s mramorovým vzhledem, které jsou velice pěkné pro toto využití. 
  • Nové úchytky - Drobnost jako jsou úchytky na dvířka pořídíte v každém hobby obchodě. Můžete si vybrat styl i velikost, jaká se vám nejvíce líbí a doladit tak vzhled vaší nové kuchyně. 
  • Nové obklady - Obklady za linkou jsou další věcí, které byste měli věnovat pozornost. Nemusíte ihned brát do ruky nářadí a pracně je ze stěny sundávat. Použít můžete barevný nátěr, který sladíte s novým vzhledem kuchyňské linky nebo použít samolepící PVC obklady, které pořídíte okolo 150 Kč za 6 kusů o rozměrech 20 x 20 cm. 
  • Sundejte horní skříňky - Oživit vzhled staré kuchyně můžete sundáním horních skříněk a místo nich připevnit police, které prostor “provzdušní” a vytvoří moderní minimalistický styl. 
  • Skříňky, které již nevyužijete ovšem nevyhazujte! Pokud máte velkou kuchyň, můžete je použít pro výrobu kuchyňského “ostrůvku.” Ostrůvek můžete také vyrobit z palet. 



Pokud patříte do skupiny majitelů bytu, kde není vůbec nic, nevadí. I tento kousek nábytku seženete snadno za pár korun na bazarech či na portálech “za odvoz.” Toužíte-li však po zcela nové, dle vašeho výběru a bez práce s renovací, projděte si nabídku obchodníků, jaké nabízí slevy či výprodeje. Šikovný kutil si kuchyňskou linku zvládne vyrobit i sám doma. Není to nic těžkého. Mrkněte na Pinterest, tam je takových nápadů mraky. 

Usedneme ke stolu, aneb jídelní stoly za pár kaček

Jídelní stůl i židle jsou další kousky, které seženete velmi snadno. I když v bazarech nebo půdách nenarazíte na potřebný počet stejných židlí, nevadí. Každá židle v jiném stylu je velmi moderní způsob jak zařídit prostor pro stolování. 



Místo spíže police?

Pokud nemáte dost místa pro uložení vašich zásob ve skříňkách, můžete využít police, na které umístíte zásoby v pěkných skleněných či plastových nádobách či ložných krabičkách, které si snadno vyrobíte i doma třeba z krabic od bot nebo zásilky, ve které vám něco přišlo. Využít můžete také dělící či květinové stěny nebo regál na knihovnu, kterou umístíte ke zdi, či jako “pomyslnou” zeď pro rozdělení kuchyňské části od jídelní nebo obývací a tam uložit nejen část potravin, které se vám nevejdou do skříní, ale klidně i různé spotřebiče nebo kuchařky. 

Kde sehnat levně spotřebiče?

Pokud nemáte vlastní spotřebiče z předchozího bydlení, i zde máte možnost podívat se na bazary, nabídky za odvoz či poptat se známých a přátel zda neví o nějaké nabídce. Mnoho prodejců však dnes nabízí také různé akce, či nákupy na splátky, což se také může vyplatit, ale je dobré si předem spočítat, zda za daný spotřebič nákupem na splátky nepřeplatíte, jeho pořizovací cenu. 

Obývací pokoj levně přesto pohodlně

Po zařízení kuchyně může přijít řada na obývací pokoj, kde trávíme většinu dne. Odpočíváme zde, bavíme se s přáteli i rodinou a někdy i pracujeme. Pohodlné sezení je proto velmi důležité. Jak už jsme zmínili v předchozím článku, hitem internetu je paletový nábytek. Z něj můžete vyrobit pohovku libovolného tvaru i rozměrů a dokonce i konferenční stolek či knihovnu. Pak už jen stačí koupit či sehnat pohodlné matrace a můžete se radovat z nové pohovky. 

Jde to však i bez palet. Vysoká a pohodlná matrace, kterou umístíte ke stěně může fungovat i jako “prozatímní” pohovka. Přidejte pár velkých i menších polštářů, které umístíte ke stěně jako opěrky a máte levnou a rychle “vyrobenou” pohovku. 

Dokonce starou pohovku, kterou jste levně pořídili v bazaru nebo od přátel můžete sladit s vaším interiérem pomocí elastických potahů. Najdete je v mnoha stylech i barvách. Nejsou drahé a jejich cena je nižší, než samotná nová pohovka. Pokud se rozhodnete do pohovky investovat, měla by být ideálně rozkládací s úložným prostorem. Právě u malých bytů, je velmi často velkým problémem uskladnění například sezónního oblečení. 

Úložný prostor v obývacím pokoji

V obývacím pokoji byste neměli zapomenout ani na komody, které mohou posloužit pro uložení ložního prádla, knih, stolních her apod. I zde se dá skvěle využít renovace starého nábytku, který jste našli na bazarech, na půdě u babičky nebo nám zůstal z předchozího bydlení. Nový nátěr, tapeta či designové úchytky promění každý kousek v zcela nový. 



Jste bez obývací stěny? Není třeba se hned dívat do e-shopů, stejně již vyšla z módy. Využijte například kombinaci komody, police či knihovny, které hezky umístíte a vytvořte si vlastní “obývací stěnu.”



Dekorace jsou základem každého pokoje

Skvělým nápadem je také umístit do obývacího pokoje solitér v podobě stylového křesla, ať už nějaký renovovaný retro kousek (rozhodně se nebojte výrazných vzorových látek, jedná se o kousek, který má zaujmout na první pohled) nebo třeba DIY projekt ze starého kufru či taburet z pneumatiky. 



Stěny můžete vyzdobit různými obrazy ať už zarámovanými fotografiemi, vytištěnými citáty z internetu nebo třeba starými knihami, které byste jinak vyhodili. Může se z nich stát skvělá kompozice na stěnu, zaujme a bude originální. Ze starých obrazových rámů můžete udělat jedinečné umění na stěně a to nejen v obývacím pokoji, květinovým aranžmá nebo využít samolepky na stěnu z široké nabídky dodavatelů.



Rozhodně se při zařizování interiéru neřiďte nejnovějšími trendy, ale především vlastním úsudkem a vkusem. Je třeba, aby vaše bydlení vyšlo nejen levně, ale bylo vkusné, útulné a především podle představ majitele. A to je to nejdůležitější. 

V příštím článku vám poradíme, jak zařídit zbytek bytu levně a stylově. 

Zdroj fotografií: pinterest.com