Drobečková navigace

MŮJ PRVNÍ DOMOV - část 4.

Levné, přesto stylové aneb DIY dekorace a doplňky do bytu

V předchozích článcích ze série “Můj první domov” jsme si prozradili, jak prakticky, ale zároveň cenově dostupně, zařídit kuchyni s obývacím pokojem nebo jak s trochou zručnosti oživit starý, ošuntělý nábytek a vykouzlit z něj chloubu vaší první domácnosti. Dnes se dozvíte, jak obstarat levné, přesto velmi stylové dekorace a doplňky.  

Každý interiér potřebuje k pocitu útulnosti nějaké doplňky a dekorace, které mu dodají to kouzlo. Můžete si koupit, využít ty, které již máte sbalené a připravené ke stěhování, ale můžete si také vyrobit nové, které budou ladit s interiérem nového domova, ale především s vašim vkusem. 

DIY PROJEKTY vnesou do interiéru originalitu a jedinečnost

Kde jinde hledat inspiraci pro své DIY projekty než v ráji všech tvůrčích osobností, Pinterestu, a samozřejmě v našem článku. Poradíme vám, jak vkusně vyzdobit okna, jak během chvíle vdechnout život starším věcem, které se ve vašem domácím království nachází, a v neposlední řadě předáme osvědčené tipy pro tvorbu úložných boxů, proto neváhejte a pokračujte ve čtení.

Sešlo se vám hodně starých knih, které byste jinak vyhodili? Můžete z nich udělat hezké zátiší na komodu, svázat dohromady a použít jako “blok” na nože, vyříznout vnitřek knihy a využít pro úschovu mobilu či jiných “tajností” nebo zasazení květiny. Staré knihy mohou být také skvělou dekorací na stěně v pokoji.

Ruličky od toaletního papíru, nebo krabice od čajů či musli mohou posloužit jako základ pro výrobu různých organizérů. Potřebujete někam uložit kosmetické štětce, propisky nebo mít přehled v kabelech? Díky těmto maličkostem a troše kreativity, můžete svůj problém vyřešit raz dva. 

Láhve od alkoholu či pracích prostředků nebo obyčejné plechovky od piva či energy drinků jsou také skvělou věcí pro “recyklacy.” Vyrobit si z nich můžete dávkovače mýdla, květináče, vázy, misky na občerstvení, dózy na potraviny, skleničky a mnoho dalšího. Inspirujte se na internetu. Nápadů tam je opravdu mnoho. 

Další skvělé nápady pro váš interiér mohou být DIY projekty, které se nesou spíše v dekoračním duchu. Zde máte příklady několika DIY projektů pro vyrobení vlastních dekorací, které vám interiér zútulní.

  • víčka od piva se skvěle hodí pro vytvoření medailonků vaší rodiny nebo vzpomínek z vašeho života
  • z provázků a nafouknutého balonku snadno vytvoříte pěkné dekorace, stačí provázek okolo balonku omotat - čím více, tím lépe - poté vše zafixovat lepidlem a po uschnutí balonek vyfouknout a dovnitř umístit třeba LED světýlka 
  • pár větviček (můžete je ozdobit vlněnými bambulemi, umělými květinami nebo dalšími drobnostmi, dle fantazie) ve váze vykouzlí pěknou solitérní dekoraci
  • obarvené lahve můžete využít jako skupinovou dekoraci třeba s nápisem “DOMOV”
  • obyčejné kartonové krabice od bot, pošty nebo ze stěhování obalte balicím papírem a používejte jako úložné boxy pro vaše věci 
  • špendlíky můžete vylepšit, když k nim přilepíte knoflík a všechny je nastříkáte na stejnou barvu
  • do vysoké skleněné vázy umístěte několik šišek a mezi ně LED světélka a uvidíte, jak snadnou přesto krásnou můžete mít dekoraci během pár minut

Takových a mnoho dalších nápadů naleznete na internetu mraky. Inspirujte se a zkrášlete si svůj nový domov za pár korun z toho, co už doma máte nebo najdete v přírodě na procházce. 

ZÁVĚSY A ZÁCLONY aneb jak dekorovat okna 

Výzdoba okna dokáže změnit vzhled celé místnosti a opticky si dokonce pohrát i s její velikostí. Co je nejlepší, záleží pouze na vás, jak moc šílené tohle dekorování bude. Tím nejjednodušším, co můžete udělat, je pozměnit tradiční uchycování záclon na garnýže, ty už přece dávno vyšly z módy. 



Jedním ze způsobů je uchycení háčků na libovolnou desku, po zavěšení záclony budete mile překvapeni, jak levný a zároveň efektivní tento způsob je. Využít se ale dají i kolíčky na prádlo, provaz nebo třeba bambusová tyč či obyčejná větev, která je navíc šetrná k životnímu prostředí, tomu se říká win-win. Místo háčků můžete zase použít třeba motouz nebo oka na zácloně.

Místo záclony můžete použít například oblíbený šátek, svatební závoj nebo si nějakou tu záclonku “spíchněte” sami doma třeba ze starých utěrek nebo látky v pěkném dekoru a její zbytky využije pro ušití povlaků na polštáře. Velmi originální variantou je záclona z korálků, barevně ladících provázků, fotografií nebo třeba skupina zavěšených malých váziček s květy v různých výškách. 

TEXTILIE V INTERIÉRU: možnosti a jak na to, aby to bylo levné a stylové

Naším skvělým, tajným tipem je přešití starého povlečení na ozdobný potah na polštář. Máte-li oblíbené ložní prádlo, které se v nějakém tom růžku již prošoupalo, ale zbytek látky vypadá stále skvěle, neváhejte a využijte ho. Vystřihněte si zadní i přední díl povlaku, na který se připevní zip, poté už jenom sešijete, vyžehlíte a voalá, vkusný polštářek za pár korun je na světě. Stejně tak se můžete vrhnout i na výrobu prostírání, ačkoliv k výrobě použijete starší látky, výsledkem bude nový, přesto moderní a stylový kousek.



Staré svetry, které už nevynosíte můžete využít jako originální stínidla pro lampy. Je to originální způsob, jak dát staré lampě po babičce, moderní design. Staří přes stínidlo přetáhnout svetr, kterému ustřihnete rukávy a výstřih a nohu od lampy přetřít sladěnou barvou. Podobně můžete vylepšit jakoukoli nevzhlednou vázu. 

Jak vyzdobit stěny vašich pokojů?

Možností, jak vyzdobit stěny místností, je nespočet, my vám poradíme takové, díky kterým si doma budete připadat jako na návštěvě u instagramové hvězdy. Citáty, motivační věty, vtipné fráze, přesně to si pro zútulnění bydlení můžete vypsat na plátno nebo třeba na dřevěnou desku a následně pověsit na stěnu. Nejenom, že se jedná o velmi hezkou dekoraci, ještě navíc se tím každý den povzbudíte a namotivujete. 

Pár tipů, jak na to:

  • vaše oblíbené obrázky, citáty nebo vzkazy nalepte na stěnu do nějakého geometrického tvaru 
  • vytvořte si z kartonu (který potáhnete balicím papírem nebo látkou) nástěnky, na které přidáte vše, co vás motivujete - můžete je obměňovat často, jak jen budete chtít
  • máte v knize svůj oblíbený úryvek, který si čtete tak často, jak jen to jde? Napište si ho na stěnu 
  • samolepka s rozcestníkem pro vtipnou “nápovědu” pro vaše hosty, kde co najdou
  • samolepky, které koupíte v obchodech s různými citáty 

Další skvělou, instagramovou vychytávkou je ručně vyrobená knihovnička pro všechny vášnivé čtenáře. Vystačíte si pouze s několika deskami, držáky na police a tím vaše kutilská práce de facto končí. Anebo sáhněte po tradiční výzdobě zdí, jakou jsou fotografie, nezapomínejte, že i klasické věci se dají podat zajímavě a s novým elánem.

Jak originálně využít fotografie na zdech?

  • zavěste fotografie v rámečcích na provázky, které umístíte těsně vedle sebe, aby se překrývaly do 3D efektu
  • nalepte fotografie na stěnu a vytvořte rámeček z washi pásky 
  • udělejte si přes jednu celou stěnu obrovskou koláž vzpomínek na váš život s rodinou a přáteli 
  • vzpomínky v pavučině, aneb vytvořte si z provázku pavoučí síť na kterou fotografie připevníte kolíčky

Další DIY DEKORACE, které dodají prostoru harmonii domova

Svíčky, přesně ty během chvíle dokáží vykouzlit nezaměnitelné teplo domova, tak proč si nevyrobit vlastní! Do sklenice nalijte vosk, přidejte esenciální oleje, bylinky, sušené květiny, knot a nechte zatuhnout. Pro více inspirací se neváhejte podívat na Pinterest.

Stejně tak snadno si vytvoříte zajímavou vázu, a to třeba za použití staré skleněné lahve, sklenice, ale na škodu není ani takový stavební materiál, řeč je konkrétně o betonu nebo PVC trubkách, to byste nevěřili, jak skvěle výsledné dílo může vypadat, tak hurá do tvoření.

Věříme, že jste si v sérii těchto článků našli každý “to své” pro váš nový levný domov. Víme, že začátky jsou nejtěžší a proto je fajn, když najdete inspiraci na levné varianty, jak mít stylový, útulný a přesto krásný a moderní domov za pár korun. DIY projekty jsou tím nejlepším řešením ať už se jedná o renovaci starého v nové, vlastní výroba nebo přešívání starého oblečení. Inspiracece je hodně, jen je třeba ji vyhledat. 

Zdroj fotografií: pinterest.com