Drobečková navigace

MŮJ PRVNÍ DOMOV - část 1.

Rychlé, stylové a levné bydlení, aneb jak na to?

Stěhujete se do svého první bytu či podnájmu? Hledáte způsob, jak si zařídit pokoje a nepřijít u toho na mizinu? Řešení je jednoduché a my vám dnes dáme hned několik skvělých tipů, jak si vybavit nový domov a ještě u toho ušetřit. 

Spousta z nás dnes žije “od výplaty k výplatě” a to především mladí lidé a páry. Hodně tomu napomohlo tohle období pandemie. Díky vládnímu nařízení trávíme ve svých domovech značnou čas dne a mnoho z nás už z nudy začalo předělávat sve domovy a "vylepšovat". V této sérii článků najdete tipy, jak si prostor okolo sebe udělat utulnější a krásnější za pár korun a poradíme vám také, kde hledat další inspiraci a jak ušetřit ještě víc pomocí DIY projektů.

Značná část lidí bydlí na bytech a mnohdy dokonce v podnájmu. Dle statistik je to více než 20% obyvatelstva. A komu by se chtělo do bytu, který mu ani nepatří, dávat hromady peněz? 

Hledají světem internetu nápady na levné a útulné “zkrášlení” domovů. 

V dnešním článku se zaměříme na první část “zařizování prvního levného bydlení”, ve které projdeme nápady, jak začít, co je třeba si předem ujasnit nebo kde najít levný nábytek na vybavení bytu, které vás nebude stát mnoho peněz. Někdy ani korunu. Občas stačí projít půdy, zahradní domky, podívat se po bazarech na internetu a najdete mnoho krásných kousků, které oživí zašlé kouty či prázdné stěny a dodají prostoru ten správný nádech “domova”.

Inspirujte se našimi tipy a proměňte prostor okolo vás v ten pravý SLADKÝ DOMOV!

Mladí lidé, kteří se rozhodnou osamostatnit, často přemýšlí, jak si zařídit své bydlení tak, aby je to nepřišlo příliš draho. Ne každý má možnost, získat od rodičů do “výbavy” bohatý finanční obnos či si na své první bydlení vydělat tolik, aby zaplatil první nájmy a ještě zařídil interiér. 

Abyste bydleli hezky a stylově, nemusíte mít účet s několika místním kontem. Postačí vám pár “základních” kousků, které vytváří základ pro pěkné bydlení a zbytek už je jen o fantazii a vlastním vkusu. 

Vize vysněného domova je základ

Byt už máte? Nájemní smlouvu také? Skvělé! Než začnete je třeba si udělat “vizi” svého vysněného domova.

Mít představu vysněného bydlení. Projděte si internet (skvělým portálem pro inspiraci nejen na bydlení je Pinterest), časopisy o bydlení nebo katalogy nábytku. Vše, co se vám líbí si uložte do složky v PC nebo vystřihněte a nalepte na velký karton. Budete tak mít před sebou jasnou představu o tom, co se vám líbí. 

Díky tomu, si můžete udělat seznam věcí, které si odvezete od rodičů nebo z předchozího podnájmu a také seznam, co vše je třeba dokoupit nebo levně sehnat. Některé věci také můžete zkusit sami vyrobit jako jsou různé bytové doplňky apod. 

Jakmile budete mít vizi svého vysněného domova i seznamy věcí sepsané, můžete se pustit do realizace vašeho prvního BYDLENÍ SNŮ. 

Začněte pořádným úklidem

Často zapomínáme, že po velmi důkladném úklidu byt “profoukne”, zmizí zbytečné harampádí a zapomenuté dekorace nebo nevyužité věci dostanou znovu svoji šanci zazářit. 

Vezměte to proto pěkně od podlahy až po půdu a zbavte svůj domov všeho nepořádku a harampádí. Minimalismus je dnes velmi moderní a hodí se právě pro “nové bydlení”. 

To platí i při stěhování do nového prvního bydlení. Jistě jste u rodičů měli svůj pokojíček, ze kterého si můžete odvézt základní věci, do nového bytu. A než se pustíte do balení věcí, udělejte si pořádný úklid. Usnadní vám to pak čas během balení, kdy se nebudete muset zastavovat, zda si danou věc brát, či ne. Někdy i po předchozích majitelích zůstane v novém bytě nějaký nábytek či půda nebo sklep plný “pokladů”, které se dají využít. Než se začnete stěhovat, vše projděte a “vytřiďte”!

Do nového bydlení se hodí (aneb co si odvézt nebo ponechat po majitelích):

  • Jakýkoliv nábytek z pokojíčku i po předchozích majitelích. (I starý a nevzhledný nábytek se hodí. Povíme si o tom v další části článku.)
  • Postel, zvlášť pokud je v dobrém stavu by rozhodně měla cestovat s vámi. (Pokud tedy nemáte v plánu pořídit si novou nebo si ji “vyrobit” - inspirace najdete v další části série.)
  • Doplňky a dekorace do bytu (Jakékoliv - obrazy, knihy, dekorační předměty, květiny, vázy, lampy….- vše se dá později vyhodit, když se to nebude hodit.)
  • Bytové textilie (Povlaky na polštáře, záclony, závěsy, ubrusy, koberečky, ložní prádlo, plédy, ručníky….)

V našem dalším článku “Jak mít byt jako ze škatulky snadno a bez námahy” najdete skvělé tipy, pro snadný a dokonalý úklid a získání pravidelných “uklízecích” návyků. 

Zvolte neutrální barvy interiéru

Nové trendy v bydlení přichází a odchází. Mnoho z nás chce své bydlení mít alespoň trochu podle “nejnovějších” trendů. Ovšem pokud hledáte levný způsob zařízení bydlení, pak je pro vás důležitá flexibilita. 

Neutrální barvy jsou v módě stále a díky jejich jejich jedinečnosti se dají snadno kombinovat s módními barvami a vzory dané sezóny. Obrazy, povlaky, závěsy a další levné položky se dají snadno měnit podle “trendu” a zachovat pro pozdější časy, až opět nadejde jejich čas. Nábytek či výmalba pokojů však už stojí více a tak tyto nákladnější položky volte v neutrálních barvách. 

Bílá, krémová, šedá, slonovinová, černá, béžová. To jsou barvy, které snadno zkombinujete s různými vzory i dalšími barvičkami. 

Nábytek je základ, ale proč utrácet?

K novému bydlení patří samozřejmě základní nábytek, který je potřeba k tomu, abyste v bytě mohli vůbec fungovat. Pořídit levný nábytek je dnes neskutečně snadné. Vybrat si ten, pravý je pak někdy mnohem větší oříšek. 

Kde všude se dá sehnat levný a kvalitní nábytek?

  • Bazar na internetu - Lidé velmi často mění své domovy a tak pokud budete mít štěstí můžete na internetu najít stylové kousky nábytku doslova za pár korun, které lidé nepotřebují a nabídnou je dál, než by je vyhodili. Projděte si bazarové skupinky na Facebooku v okolí vašeho bydlení nebo další bazarové portály s nábytkem. Někdy stačí do vyhledávače napsat například “levná postel a místo bydlení” a strýček Google vám najde hromadu výsledků, ze kterých můžete vybírat. Nezapomeňte také na portály, které nabízí nábytek a další věci “za odvoz” jako je třeba vsezaodvoz.cz nebo nevyhazujto.cz a další.
  • Kamenný bazar nábytku - Určitě stojí za to navštívit také kamenné bazary a antikvariáty. Mnohdy zde najdete hodně zajímavých kousků, které se vám mohou hodit. 
  • Popelnice - Možná se to zdá na první pohled vskutku zvláštní, ale věřte nebo ne i na takových místech narazíte někdy na hotové poklady. 
  • Kamarádi - Jistě máte mnoho kamarádů a někteří z nich už své bydlení mají dávno zařízené a třeba ho před nedávnem začali “renovovat”, zeptejte se jich, zda nenabízí nějaký starší nábytek za odvoz či za kamarádskou cenu nebo pozvání na skleničku. 
  • Půdy rodičů a prarodičů - Tak tohle je někdy hotový poklad. Zvláště, pokud máte v rodině někoho opravdu staršího a vlastní dům třeba na venkově, kde je často zvykem nechávat různé věci pro případ, že se jednou “ještě využijí.”
  • Slevy a výprodeje - Mnoho internetových obchodů s nábytkem často nabízí své zboží za výhodné ceny ve slevách. Projděte si jejich nabídky a jistě narazíte na nějaký ten kousek za cenu, kterou jste ochotni za nábytek dát. 

A jak takový nábytek využít, aby nevypadal použitě a staře? 

Nápadů je hned několik. Především byste však měli vybírat “kvalitní” nábytek, i když se jedná o starší. Je třeba aby vypadal, že ještě něco vydrží a nerozpadne se po prvním použití. Známky používání starší pohovky a nějaké ty škrábance nebo drobné roztržení čalounění jsou drobnosti, které snadno opravíte, či dobře zamaskujete. Rozhodně si vezměte na pomoc smirkový papír, barvy, mořidla, štětce a lak. A hurá do renovace a zkrášlování. 

Jak dodat starému nábytku nový kabát?

  • Nový nátěr - inspirací je na internetu celá řada. Již zmiňovaný Pinterest je plný nápadů na renovaci starého nábytku. Zadejte do vyhledávače klíčová slova a vybírejte a inspirujte se!
  • Stylová tapeta - dnes se dají levně sehnat dekorační tapety na nábytek. Stojí pár korun a vyjdou levněji, než celý nový kousek nábytku. Většinou jsou samolepící a tak jejich aplikace je velmi jednoduchá. 
  • Využít se dá všechno - našli jste starou komodu, ale její renovace už nestojí za to? Má šuplíky, které jsou ještě v dobrém stavu? Využíjte je. Natřete je pěknou barvou a využijte je jako originální poličky do koupelny nebo třeba originální komoda či noční stolek. 
  • Každá jiná? Nevadí! - máte několik různých starých židlí, ale žádné nejsou stejné abyste je mohli dát k jídelnímu stolu? Nevadí! Dnes je velmi trendy mít u stolu různé druhy židlí. Využijte toho!

Další tipy a nápady pro “levný” nábytek

Ne vždy musí k danému účelu sloužit vysloveně kus nábytku z obchoďáku. Někdy můžete využít vlastní kreativity a nahradit momentálně nedostupnou věc alternativou. 

Dřevěné bedýnky a přepravky, které snadno seženete v zelinářství, bazarech nebo na půdě, můžete využít jako noční stolky, knihovny, regál do koupelny apod. Tento způsob uskladnění věcí se hodí téměř do každé místnosti. Bedýnky mají navíc tu výhodu, že jdou snadno přetřít libovolnou barvou a zapadnou tak velice snadno do stylu interiéru. 

Žebřík jako stylový věšák na oblečení nebo ručníky do koupelny? Proč ne? Pokud narazíte při úklidu na zahradní žebřík vezměte si ho, natřete barvou a umístěte do předsíně jako “věšák” na kabáty nebo klobouky. Hodit se bude také v koupelně pro uložení osušek a ručníků. Pokud na něj namotáte světelný řetěz, bude sloužit také jako skvělá dekorace v interiéru. A pokud žádný žebřík nemáte, ale nápad se vám líbí, najděte si na procházce přírodou několik silných větví, které svážete dohromady a vytvoříte si vlastní žebřík, jako na obrázku níže. 

Větve na několik způsobů. Při procházce přírodou najdete často spadené kusy větví stromů, které tam jen tak leží. Vezměte si je domů a využíjte je jako levný nábytek a dekorace do vašeho bydlení. Z takových pěkných větví můžete udělat originální věšáky na oblečení, hezké solitérní dekorace, odkládací stolek, lavičku na terasu nebo třeba stojací lampu. 

Starý kufr či dřevěná truhla po babičce se dá také využít jako levný nábytek do nového bytu. Při troše inspirace a zručnosti z nich můžete vytvořit skvělý konferenční stolek, lavici do předsíně nebo pohodlné křeslo do obývacího pokoje, které jistě zaujme každého vašeho hosta. 



Paletový nábytek je teď velmi moderní a na jeho výrobu najdete na internetu mnoho návodů. Sehnat palety není těžké a ani jejich pořizovací cena není příliš vysoká a tak si můžete snadno vyrobit nábytek dle vašich představ sami doma a výjde vás na pár stovek korun. Z palet si můžete vyrobit předsíňovou sestavu, pohovku, konferenční stolek, knihovnu, botník, postel, televizní stolek a mnoho dalšího. 

Staré nevyužité pneumatiky od aut jsou také skvělým základem pro vytvoření stylového kousku nábytku. Předělat se dají třeba jako vkusný odkládací stolek, bobek na sezení pro hosty, jako květináče pro pokojové rostliny nebo jako pelíšek pro domácí mazlíčky. 



Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu vybavení vašeho nového bydlení nábytkem, myslete na to, že i když se snažíte sehnat levný nábytek dle vašich finančních možností, není třeba aby výsledek tloukl do očí a evokoval pocit “každý pes jiná ves.” Proto zařizujte svůj nový domov s citem a vkusně. Není třeba mít ve svém bytě všechno, co se namane nebo co vám padne do oka. Řiďte se vaším návrhem “VYSNĚNÉHO BYDLENÍ”, který jste si na začátku vytvořili. Uvidíte, že výsledek vám vezme dech a bude decentní, vkusný a prostě váš. 

V příštím článku si povíme, jak zařídit jednotlivé místnosti bytu, aby plnily svou funkci, zařízení nás vyšlo levně a využili jsme vše, co jsme sehnali do “základního” vybavení bytu pomocí dnešních rad. 

Zdroje fotografií: pinterest.com