Drobečková navigace

Jak vybrat kuchyňskou linku, která bude nadčasová a praktická zároveň?

Kuchyňská linka je velmi důležitou částí každé kuchyně. Měla by být nejen nadčasová, ale také prakticky řešená. Při jejím výběru je potřeba zvážit nejen velikost místnosti, ale také dostatečný prostor jednotlivých kousků a to především v případě, že pro skladování potravin a nádobí nemáme již žádný další prostor. Velkou roli hraje také materiál.

Rohová nebo rovná?

Rovná linka bývá velmi častou volbou do místností menších rozměrů, většinou v panelákových bytech. Chybí-li dostatek prostoru na délku, vhodnou volbou jsou horní skříňky. Ty nabízejí dostatek úložného místa. Pokud je místnost menší, ale má volný kout, lze využít i linku do tvaru L.

Jestliže patříme mezi majitele kuchyně větších rozměrů, můžeme si dovolit kuchyňskou linku rohovou, do tvaru L nebo dokonce U. Díky rohovým skříňkám využijeme maximálně úložný prostor a zbyde více místa na pracovní části, které snadno rozdělíme.

Specifickým druhem jsou pak kuchyňské ostrůvky. K libovolnému tvaru kuchyňské linky přidáme samostatně stojící díl. Zde se může nacházet třeba varná deska, trouba na pečení nebo mycí část. Samozřejmostí je pak úložný prostor. Kolem ostrůvku můžete mít i barové židle a díky tomu jej využijete i jako alternativu kuchyňského stolu.

Materiál skříněk

Vzhledem k vyšší vlhkosti a výparům je nábytek v kuchyni více zatěžován, je tedy potřeba dobře zvážit, jaký druh materiálu zvolíme. Měl by být odolný a snadno by se měl udržovat v čistotě.

  • Lamino

Je to materiál dosti rozšířený, navíc cenově dostupný. Vzhledem k jeho hladkému povrchu nabízí i snadnou údržbu. Velkou výhodou je i nepřeberné množství různých dekorů. Častější vlhkost však může časem povrch poškodit. Jednotlivé díly se tak doplňují plastovými hranami. Ty pomáhají chránit boční hrany proti zkroucení nebo dalším deformacím.

  • Dřevotříska

Většinou se potahuje fólií. Je to materiál cenově přijatelný a navíc jej lze pořídit v celé barevné škále, dokonce může kopírovat i přírodní materiály. Ani nároky na údržbu nejsou velké. Nevýhodou je opět nižší odolnost.

  • Dřevo

Jedná se sice o materiál dražší, avšak vyšší kvality. Kromě toho je velmi příjemný na dotek. Nevýhodou může být pórovitý povrch, ten se hůře udržuje v čistotě, nebo barevná nestálost. Výhodou je, že pokud dojde k menšímu poškození povrchu, snadno jej přebrousíme a přelakujeme.

Systém otevírání

Velmi často se jedná o patenty, na kterých jsou dvířka zavěšená. Další možností je pak pístové vyklápění dvířek. Tady je potřeba zjistit si dostupnost náhradních pístů a jejich kvalitu. Také je vhodné změřit výšku dvířek při vyklápění.

Mezi další varianty pak patří skříňky výsuvné. Ty umožňují snazší přístup do zadních částí. Nevýhodou je, že potřebují více prostoru na otevření.

Pracovní prostor

Kuchyňská linka nejsou jen skříňky, ale také pracovní prostor, na němž probíhá příprava a úprava pokrmů. Základ tvoří pracovní deska. U té bychom měli volit takový materiál, který odolá kontaktu s potravinami. Nejedná se pouze o vlhkost a vyšší teplotu, ale některé potraviny nebo koření také barví. Mezi nejčastější druhy patří laminát, masiv, přírodní nebo umělý kámen a keramika.

  • Laminát

Tento materiál bývá používán velmi často. Je odolný vůči vysokým teplotám, méně však proti mechanickému poškození. V nabídce nalezneme velké množství různých vzorů, dokonce i imitací přírodních materiálů.

  • Masiv

Má příjemný vzhled. Pro ochranu povrchu se používá speciální nátěr nebo epoxidová pryskyřice. Ta nevyžaduje obnovu. Nevýhodou je nižší odolnost proti poškrábání a vlhkosti.

  • Přírodní kámen

Ideální volbou je žula. Je odolná vůči vodě i mechanickému poškození. Také údržba je snadná, postačí vlhký hadřík a saponát.

  • Umělý kámen

Jedná se o materiál neporézní, který je odolný jak proti vlhkosti, tak i proti poškrábání. Vybírat můžeme z několika různých odstínů. Také údržba je velmi snadná. Cena je sice vyšší, ale vyváží ji jak dlouhá životnost, tak i luxusní vzhled.

  • Keramika

I tento materiál je odolný proti vodě, nabízí snadnou údržbu a kuchyňské lince dodá neotřelý a luxusní vzhled.

I tento materiál je odolný proti vodě, nabízí snadnou údržbu a kuchyňské lince dodá neotřelý a luxusní vzhled.