Drobečková navigace

Sedací souprava pro pohodlné sezení. Vyberte si ideální kousek

Sedací souprava se neodmyslitelně pojí s obývacím pokojem a mnohdy tvoří jeho dominantu. Vzhledem k tomu, že si nový model nepořizujeme každý rok, očekáváme, že nám bude sloužit dlouhou dobu. Na co se tedy při jejím výběru zaměřit?

Velikost prostoru

Nejprve si řádně proměříme místnost, do níž sedací soupravu pořizujeme. Musíme mít na paměti, že kolem gauče je potřeba zachovat dostatek místa. Pokud pořizujeme sedací soupravu do menších místností, volíme raději menší rozměry. Gauč snadno doplníme křeslem nebo taburetem. Jestliže bydlíme v domě s velkým obývacím pokojem, můžeme si dovolit sedací soupravu větších rozměrů. Ať už vybereme jakýkoli model, v žádném případě by neměl být umístěný zády ke dveřím.

Počet osob a způsoby využívání

Velkou roli hraje počet osob v domácnosti, které budou sedací soupravu využívat. Také musíme pamatovat na návštěvy. Chodí k nám často? A kolik lidí? V nabídce nalezneme sedací soupravy s různým počtem podsedáků – 3, 4, 5 nebo dokonce více. Opět jejich počet závisí na velikosti místnosti. Budeme sedací soupravy využívat pouze na sezení, nebo občas i na spaní? V druhém případě je vhodnou volbou rozkládací kousek.

Potahový a výplňový materiál

Aby sedačka poskytovala komfort, je potřeba volit vhodné materiály a to nejen na její potah, ale také na výplň. Pokud je sedačka příliš měkká, nevytváří vhodnou oporu těla. Optimální volbou jsou sedačky středně tvrdé.

Potahový materiál ovlivňuje životnost. Barevností by měl ladit s celkovým vzhledem interiéru. Ideální volbou jsou odstíny šedé, béžové nebo hnědé. Barevně můžeme doladit pomocí polštářků nebo přehozu.

Jiný materiál volíme, pokud jsme sami a jiný v případě, že máme malé děti nebo domácí mazlíčky. Ve druhém případě je nutno volit takový druh materiálu, který bude omyvatelný. Ideální je potah snímatelný, který můžeme vyprat.

Mezi nejčastější druhy patří:

  • Kůže – přináší pocit luxusu, nabízí snadnou údržbu a je nadčasová. Negativem je, že se při kontaktu s holou pokožkou lepí a je cenově dražší.
  • Ekokůže – levnější alternativa pro kůži. Je to materiál prodyšný, odolný a lze ji pořídit v jakékoli barvě.
  • Mikrovlákno – nabízí luxusní vzhled a snadnou údržbu.
  • Mikroplyš – materiál oblíbený a velmi často používaný. Je příjemný na dotek a nabízí dobré užitné vlastnosti.

Co se výplní týká, levnější kousky bývají často plněny molitanem. Ten se však rychle prosedí. Kvalitní výplně s dlouhou životností se vyrábějí z latexu nebo paměťové pěny.

Kvalitní konstrukce

Ta vytváří nejdůležitější část celé soupravy, neboť ji drží pohromadě. Pokud je konstrukce kvalitní, nábytek nám vydrží velmi dlouhou dobu. Nejčastěji se vyrábí ze dřeva – masivu nebo kovu. Občas se objevuje konstrukce plastová, ta však nemá tak dlouhou životnost. Pokud přemýšlíme nad sedací soupravou rozkládací, je vhodné vybrat takový kousek, který rozložíme snadno a bez obtíží. Také manipulace se sedací soupravou poskytující úložný prostor by měla být snadná.

Design

  • Vzhled sedací soupravy je otázkou preferencí. Měl by však ladit také s interiérem. Pokud chceme sedací soupravu, která nevyjde z módy, volíme nadčasovou klasiku. Někdo dává přednost retro stylu, další zase upřednostňuje moderní kousky. Vybírat můžeme z různých variant. Sedací souprava do tvaru U nabízí více prostoru pro odpočinek, a to díky dvěma lenoškám, které jsou umístěné po obou stranách gauče. Většinou nabízejí také úložné prostory.
  • Rohová sedací souprava bývá často také rozkládací. Díky ní můžeme nenásilným způsobem rozčlenit větší prostor obývacího pokoje. Je vhodnou volbou i do místností menších rozměrů. Klasická sedací souprava bývá doplněná jedním nebo dvěma křesly či taburety. Do ještě menších prostorů lze volit pohovku, na kterou se vejdou třeba jen dvě osoby, což může být např. pro bezdětné páry zcela dostačující.

Vzhled sedací soupravy je otázkou preferencí. Měl by však ladit také s interiérem. Pokud chceme sedací soupravu, která nevyjde z módy, volíme nadčasovou klasiku. Někdo dává přednost retro stylu, další zase upřednostňuje moderní kousky. Vybírat můžeme z různých variant. Sedací souprava do tvaru U nabízí více prostoru pro odpočinek a to díky dvěma lenoškám, které jsou umístěné po obou stranách gauče. Většinou nabízejí také úložné prostory. Rohová sedací souprava bývá často také rozkládací. Díky ní můžeme nenásilným způsobem rozčlenit větší prostor obývacího pokoje. Je vhodnou volbou i do místností menších rozměrů. Klasická sedací souprava bývá doplněná jedním nebo dvěma křesly či taburety.