Drobečková navigace

BOHO styl

Nemusíte meditovat, být vegan nebo věřit, že lapače snů opravdu fungují.

Takhle si asi mnoho lidí představí ty, kteří žijí zamilovaní do bohémského stylu. Je však spoustu jiných důvodů, proč by vás měl okouzlit. Pokud si potrpíte na pohodlí a řídíte se příslovím „Všude dobře, doma nejlíp“, je pro vás bohémský styl tou správnou volbou.

Udělejte dojem bohémským obývákem

S takovou místností se u vás bude cítit každý skvěle a uvolněně. Základem je pohodlná pohovka a dřevěný konferenční stolek. Můžete si pořídit také závěsné křeslo a zaručuji vám, že ho žádný host nemine bez povšimnutí. Pokud je to na vás už trochu moc, neuděláte krok vedle ani s klasickými křesly nebo zajímavými taburety (třeba těmi, co jsou vyrobeny z přírodních materiálů, ty budou vypadat obzvlášť božsky). Základem je vytvořit to nejpohodlnější zázemí. Zapomeňte na minimalismus a čisté linie, které jsou nyní tak populární, a nešetřete na detailech. Méně je více zde neplatí. A proto po pokoji rozmístěte vonné svíčky a tyčinky, vázy, ale hlavně květiny. Čím zelenější to u vás bude, tím lépe. Zaplňte zdi, vytvořte na nich poličky, do kterých můžete dát právě zmiňované svíčky a vázy nebo knihy, které rádi čtete. Na těch zbylých vytvořte kolekce abstraktních obrazů a vaši hosté budou nadšení.

Útulně nejen uvnitř

Ať už máte zahradu, terasu nebo balkón, i ten jen na čase trochu přeměnit. Možná už pak ani nebudete chtít trávit čas doma. Plastové židle vyměňte za kvalitní zahradní nábytek nebo si ho vyrobte z palet a je úplně jedno, jestli máte malý nebo velký prostor. Že koberec ven nepatří? Kdo to kdy řekl? Žádná pravidla nejsou. Také budete potřebovat spoustu světel, abyste mohli sedět venku až do půlnoci. S lucernami a lampióny na vašem balkóně budete hvězdami celého sousedství. Přidat k nim můžete také světelné řetězy, které jsou nyní velkým trendem a je jich všude spousta. A co se týče rostlin, ani na těch nemusíte šetřit. Obzvlášť vyniknou ty v závěsných květináčích nebo si můžete založte vlastní zahrádku.

Kde se vaří božská jídla

Zařizujete-li si kuchyni v bohémském stylu, nic neskrývejte, nechte kuchyň dýchat. Horní skříňky vyměňte za poličky. Nechte vše na očích, dózy, kořenky i nádobí. Když je budete vybírat, nemusíte vše ladit do stejného stylu, jednoduše vybírejte ty, které vám padnou do oka. Pro větší radost při vaření si vypěstujte vlastní bylinky, které do kuchyně skvěle zapadnou. A pokud vybíráte kuchyňskou linku, zvolte nějakou z přírodního materiálu, ten celý vzhled kuchyně úplně změní.

V ložnici nikdy nebylo útulněji

Pořiďte si spoustu polštářů, těch chlupatých nebo s ornamenty. Barvy mohou být neutrální, ale i pestré. Tak jak to máte nejradši. To samé i v případě dek, pokud jste do teď měli v posteli jen jednu, je to chyba. V místnosti by určitě neměly chybět koberce, které prostoru dodají tu pravou útulnou atmosféru. Jejich vzhled si zase přizpůsobte podle svého gusta. Osvětlení může změnit atmosféru nejen v ložnici, ale v celém bytě. Vyvarujte se bílých LED světel. Dejte přednost teplým odstínům. Pořiďte si vánoční světýlka a omotejte je kolem postele nebo zrcadla. Dejte si práci také s výběrem závěsného osvětlení. Vyberte takové, které není příliš moderní. Vsaďte na ta, co jsou slaměná nebo z jiných přírodních materiálů. 

 



Nikde nenajdete žádná striktní pravidla, kterých se musíte držet. Nic takového neexistuje. Jen jedno jediné, a to je zůstat sám sebou. Bohostyl je totiž především o vyjádření sebe samého. 

  • Buďte extravagantní a předveďte se. 
  • Svůj bohémský interiér, proto můžete spojit klidně s retro prvky nebo s něčím jiným, co vám je blízké. 
  • Můžete být kreativní, kombinovat více barev nebo zůstat více při zemi a s barvami příliš neexperimentovat. 

Záleží jen na vás. Obecně je bohémský styl především o kombinaci ležérnosti, pohodlí a přírodních materiálů. Po nábytku a doplňcích se zkuste porozhlédnout v bazarech, kde můžete občas najít skutečné poklady, a navíc dáte věcem druhou šanci.

Zdroj fotografií: pixabay.com, freepik.com