Drobečková navigace

Kvalita spánku je důležitá aneb jak vybrat opravdu dobrou matraci

Špatně spíte? Zahoďte prášky a kapky na spaní, raději se zamyslete, zda to na čem spíte je vážně kvalitní matrace. Dopřejte tělu po celém dni zasloužený, a hlavně kvalitní odpočinek. Docílíte toho výběrem vhodného roštu v kombinaci s dobrou matrací. Čím se při výběru matrace řídit a jak si vybrat tu nejlepší? 

V posteli trávíme značnou část svého života, proto tomuto nákupu věnujte dostatečnou pozornost.

VĚK

Pro stále se vyvíjející děti se rozhodně nedoporučuje spánek na měkké matraci. Jejich rostoucí páteř totiž potřebuje kvalitní oporu, které dosáhnete díky investici do tužších druhů. Doporučovaný stupeň tuhosti je minimálně 3, ideálně 4-5.

Dospělí si mohou vybrat především podle individuálního pocitu, stále by ale měli myslet především na své zdraví, a tak se při nákupu řídit kvalitou, ne cenou.

Pro seniory je ideální tuhost číslo tři, není tak měkká, aby se z ní obtížně stávalo, a zároveň není příliš tvrdá, aby způsobovala nepříjemné bolesti kloubů a kostí.

TĚLESNÁ HMOTNOST

Volba vhodné matrace se odvíjí i od vaší hmotnosti. Jestliže vážíte méně než 90 kg, odpadají vám veškeré starosti. Pokud ale váha přesahuje 90 kg, dbejte při výběru na to, zda je matrace uzpůsobená i vyšším hmotnostem. Obecně jsou to druhy s tuhostí mezi 3. až 5. stupněm.

TVRDOST MATRACE

Při volbě tvrdosti hrají hlavní roli věk a hmotnost. Muži častěji preferují tvrdší kousky, ženy naopak ty měkčí. Někteří prodejci za nejtvrdší stupeň považují 4., jiní 5., nelekejte se, ale raději si vždy pro upřesnění přečtěte doplňující informace.

Vliv na výběr tvrdosti má ale i poloha, ve které nejčastěji spíte. Pokud vám nejvíce vyhovuje pozice na boku, porozhlédněte se po měkčích až středně tvrdých matracích. Jestliže nejčastěji odpočíváte na břiše nebo se naopak stále vrtíte, volte zlatou střední cestu, kterou je střední tvrdost. Tvrdší kousky jsou ideální pro ty, kteří usínají na zádech. V současné době jsou v prodeji i matrace, které z každé strany disponují jinou tvrdostí, a tak si v praxi pohodlně vyzkoušíte, jaká vašemu tělu vyhovuje více.

MATERIÁL MATRACÍ

Kromě tvrdosti se rozhodujícím faktorem při nákupu stává i materiál, z něhož je matrace vyrobena.

LATEXOVÉ MATRACE

Jedná se nejčastěji o zástupce měkčích tuhostí, konkrétně 1. až 2. stupně. Velmi snadno se přizpůsobí tělu, pyšní se dlouhou životností, ale nejsou příliš vhodné pro alergické osoby nebo pro ty, které se v noci nadměrně potí. Latex totiž není příliš prodyšný.

PĚNOVÉ MATRACE

Pěnové matrace se řadí mezi nejuniverzálnější kousky, dají se velmi snadno zhotovit ve všech stupních tuhosti a nakombinovat s dalšími materiály. Jedná se proto o nejoblíbenější a nejvyhledávanější druh matrací.

PRUŽINOVÉ MATRACE

Díky pružinám se matrace efektivně přizpůsobí tělu, navíc se jedná o prodyšný materiál. Často se kombinují s pěnou, aby se dosáhlo opravdu maximálního pohodlí. Dobám, kdy vás pružiny nepříjemně tlačily do zad, již dávno odzvonilo.

SPECIÁLNÍ DRUHY MATRACÍ

Aby se docílilo maximální spokojenosti opravdu každého zákazníka, vyvinuli se ještě další druhy matrací, kterými jsou například ty zdravotní. Jak je poznáte? Jsou opatřeny certifikátem, jenž potvrzuje jejich vylepšené vlastnosti pro zdravý spánek. Velmi vhodné jsou i pro alergiky, jelikož jsou obvykle i hypoalergenní.

Vyšším stupněm matrací zdravotních jsou ty ortopedické, zaručují velmi stabilní oporu pro páteř a celkově se postarají o vhodné rozložení váhy těla při spánku.

Setkat se ale můžete i s gelovými matracemi, které blahodárně působí na rozbolavělé svaly či klouby, a to za pomoci akupresurních bodů. Jsou doporučovanou variantou pro alergiky, jelikož se zde prach a roztoči nemají kde usadit.

K matracím doporučujeme dokoupit i potah, ten totiž snadněji sundáte a vhodíte do pračky, zbavíte se tak nežádoucího prachu nebo potu. Navíc díky němu výrazně zamezíte jakémukoliv potřísnění samotné matrace.

NA ZÁVĚR

Řekli jsme si, jaké druhy matrací máme. Z jakých můžeme volit materiálů i další důležité informace. Abychom si to shrnuli, povězme si, jaká má být vaše nová kvalitní matrace v bodech:

        • Správně tuhá 
        • Prodyšná
        • Odolná
        • Oddělená 
        • Dobře udržovatelná

Výběr vhodné matrace je nelehká záležitost, věříme ale, že díky našemu článku si nakonec vyberete tu nejlepší.

Zdroj obrázků: freepik.com