Drobečková navigace

Chalkboard interiéry, které stojí za to 

V poslední době se tabule do bytu těší velkému zájmu, protože promění všední byt v místo vypadající jako vystřižené z designerského magazínu. Jsou nadčasové a o nápisech na nich rozhodujete sami a měníte je podle potřeby. Pojďme si představit další výhody tohoto trendu a ukázat si, jak je šikovně zakomponovat do našich interiérů.

Chalkboard interiéry, které stojí za to 

V poslední době se tabule do bytu těší velkému zájmu, protože promění všední byt v místo vypadající jako vystřižené z designerského magazínu. Jsou nadčasové a o nápisech na nich rozhodujete sami a měníte je podle potřeby. Pojďme si představit další výhody tohoto trendu a ukázat si, jak je šikovně zakomponovat do našich interiérů.

Nejen černá, barvu si volíte sami

Černá není pravidlem, barev tabulí existuje velké množství a záleží tedy jen na vašem vkusu, kterou zvolíte. Nástěnná tabule mohou nahradit výmalbu, takže vám stačí jen plocha na kterou speciální barvu nanesete. 

Pár tipů, kam “tabuli” umístit

Díky tomu, že se jedná o nátěr, můžete místo zvolit sami. Nejčastěji se malují určité části stěn v interiéru jako výklenky, prázdné místo v kuchyni, dětské pokoje - tam tabule vypadá nejlépe a je nejpraktičtější už jen díky malým “umělcům”, kteří v jistém období svého poznávání světa zkouší své dovednosti kdekoli, jen ne na papíře. Nemusíte nutně natřít celou stěnu, stačí menší tvar čtverce, obdélníku, ale i jakýkoliv jiný. 

Pokud tedy chcete např. v kuchyni psát na zeď nákupní seznam, postačí vám obdélník. V obýváku pro změnu vypadají dobře napsané citáty, vhodné je tedy na zeď nakreslít různě velké čtverce, do kterých můžete citáty libovolně obměňovat. V dětském pokoji zase oceníte, že děti při kreslení na zeď natrvalo nepoškodí malbu, protože křídu jednoduše smyjete a tedy zde můžete volit i větší plochy pro výmalbu. 

Kde jinde můžete použít tabulový nátěr? 

    • Na dveřích skříně s oblečením...
    • Na závěsných skříňkách v kuchyni...
    • Naproti vchodovým dveřím...
    • U psacího stolu...
    • Jako doplněk výzdoby obýváku...
    • Za čelem manželské postele...
    • Na zdi v hracím koutku...
    • Jako nátěr dětského stolečku... 
    • Hodí se skvěle do studentských pokojů pro originální vyjádření “kreativního” ducha, ale i pro psaní vzorečků a učební látky během studia, pro lepší zapamatování….
    • A jistě vás napadne mnoho dalších nápadů, kam s nátěrem….

Buďte kreativní - kopírovat se nevyplatí

Rozmyslete si, kam chcete tabuli umístit, můžete se inspirovat obrázky z internetu (na tohle je opravdu skvělý Pinterest), ale nekopírujte je. Každému bytu sluší něco jiného, takže i když to na obrázku vypadá dobře, u vás by to mohlo dopadnout jinak. 

Tabuli můžete umístit opravdu kamkoli, takže pokud ji nechcete mít na zdi, můžete ji dát třeba na dveře nebo skříň, možností je spoustu. Nebojte se experimentovat, pokud se vám na daném místě nebude chtít na zeď psát, jednoduše ji necháte nepopsanou, i tak vypadá velmi pěkně a dekoračně.

Hlavně neuspěchat!

Žijeme v době, kdy vše chceme mít rychle, ale přesto se někdy vyplatí počkat. U tabulí to platí také, pokud barvu nenecháte plně zaschnout, mohli byste celé dílo pokazit. 

Už při koupi musíte dávat pozor, abyste si koupili popisovatelný, případně popisovatelný magnetický nátěr a nenatřeli zeď něčím jiným. Také pokud chcete barvu nanést na skříň či dveře, musíte si dát pozor, zda je k tomu určená.

A jak je tedy správně nanést? Určitě si nejprve přečtěte přiložený návod, jak s barvou pracovat a na co přesně se hodí a kam ji raději nedávat. Před natřením barvy na cílové místo, musíte plochu úplně vyhladit, aby na tabuli nebyly hrbolky. U dveří či skříní to není potřeba, ovšem u zdí se zrnitou omítkou je nutné dodatečné zarovnání např. pomocí smirkového papíru či jiné pomůcky.

Když budete mít plochu dostatečně hladkou, můžete začít s nanášením barvy. Barva se nanáší ve 2 až 4 vrstvách, aby tabule měla dostatečnou tloušťku a nepropsali jste se na materiál pod ní. Můžete ji nanášet štětcem, válečkem nebo si pozvat malíře.

Až budete spokojeni s výsledným tvarem tabule a nanesete dostatečný počet vrstev, musíte nechat tabuli pořádně zaschnout. Barva by měla schnout 3 až 4 dny, ale záleží na výrobci. Vyplatí se počkat, i když tabule už na povrchu vypadá zaschlá, uvnitř ještě být nemusí, proto raději počkejte, ať si výsledné dílo nepokazíte.

Jakmile bude barva zcela zaschlá, tak už stačí jen vzít křídy a “dozdobit” tabuli obrázky nebo nápisy, jak jen budete chtít, zde už záleží na vaší fantazii a určení, pro co tabule bude sloužit.


Co na tabuli psát a kreslit - 5 tipů

  1. Květiny, listy, stromy - jednoduché a elegantní, krásně doplní případný text nebo zdůrazní obraz na stěně
  2. Zvířata - kresby zvířat se hodí na větší tabule ve volném prostoru. Může se jednat buď o zjednodušené provedení nebo, pokud máte v rodině malíře, o realistickou kresbu.
  3. Seznamy, vzkazy - už žádné papírky se vzkazy nebo ztrácející se seznamy. Vše budete mít na jednom neměnném místě, na vaší nástěnné tabuli.
  4. Citáty - krásně osvěží vaši zeď a přitáhnou pozornost návštěvy, která bude obdivovat netradiční výzdobu. Výhodou je, že citáty mohou být obměňovány podle toho, kdy zrovna narazíte na nějaký lepší.
  5. Uvítací nápisy - ty se hodí, pokud máte tabuli v chodbě. Můžete na ní napsat něco jako: ,,Domov, sladký domov.“ nebo ,,Vítejte u nás.“ 

Pár rad na závěr

  • Barvu, tvar i velikost si vyberte podle vlastního vkusu, nemusíte mít přesně stejnou jako někdo.
  • Některé barvy jsou i magnetické, takže pokud chcete na tabuli něco přidělat magnety, je to možné, pokud vyberete správnou barvu.
  • Pozorně si přečtěte, co je napsáno na obalu, abyste pak nebyli překvapeni, že je barva tmavší nebo je potřeba nanést více vrstev.
  • Představivosti se meze nekladou, je jen na vás, co bude obsahem nástěnky a jak často budete nápis či kresbu měnit.

Tak se do toho pusťte, ať nástěnná tabule brzy zdobí i váš domov

Zdroj fotografií: https://cz.pinterest.com/