Drobečková navigace

UŽIJTE SI MINIBYDLENÍ, aneb jak bydlet v malém bytě?

Možná se váš byt nepyšní největší rozlohou, to ale neznamená, že si nemůžete honosné a zároveň krásně útulné útočiště vybudovat i v tomto případě. Rádi bychom vám proto předali rady a tipy, jak se v malém bytě cítit dobře, ať už je pro jednoho nebo pro celou rodinu.

MAXIMÁLNĚ VYUŽÍVEJTE VŠECHEN DOSTUPNÝ ÚLOŽNÝ PROSTOR

Pořizujete si novou postel nebo pohovku? Porozhlédněte se po těch kouscích, které pod sebou nabízejí úložný prostor. Vměstnáte sem totiž opravdu velké množství věcí, ať už je řeč o dekách, hračkách, ale i třeba o oblečení. Nemusíte si tak díky tomu pořizovat spoustu skříní, získané místo raději využijte pro něco jiného, anebo ho klidně ponechejte prázdné, můžete se tak naladit na vlny minimalismu, oblíbeného trendu v bydlení.

Ve skříni samozřejmě využívejte všechny dostupné příčky, na ty nejvyšší, kam se dostanete o něco obtížněji, umístěte věci, které používáte ojediněle, třeba vánoční, velikonoční výzdobu nebo rodinná alba. Jestli zdi vašeho bytu pokrývají police, namontujte jich nad sebe hned několik, ušetříte tím nejenom hromadu místa, ale zároveň se jedná o vkusný doplněk do domácnosti. Když je na zdi tolik dostupného místa, byl by hřích ho nějak nezužitkovat. Při troše snahy si totiž na zeď můžete přimontovat dokonce i jízdní kolo, skateboard a podobně, představivosti se v tomto případě meze opravdu nekladou.

VOLBA VHODNÉHO NÁBYTKU A VÝMALBY

Dokonce i výmalba stěn se podílí na velikosti místnosti, alespoň tedy opticky. Vyhýbat byste se měli tmavým barvám, které prostor zmenšují, naopak se porozhlédněte po světlejších odstínech, jako je bílá, jemně šedá či krémová barva, které vaši místnost prozáří a hlavně provzdušní. Kromě barev se ale o optické zvětšení prostoru postarají i zrcadla, pokud je vhodně umístíte. Věděli jste, že se s úložným prostorem prodávají i právě zrcadla? Ukrýt do nich můžete například boty.

Nachází-li se ve vašem bytě opravdu velmi málo využitelné plochy, doporučujeme vám pořídit kvalitní rozkládací gauč. Zatímco přes den na něm můžete hostit návštěvy, v noci se promění ve vaše odpočinkové lože, díky čemuž vás o značné místo v bytě nebude muset okrádat postel. Vybírejte si ale kvalitnější kousky, aby nehrozilo, že si po pár nocích nenávratně rozhodíte záda, zdraví je v tomto případě na prvním místě.

Stejně tak se nezavalujte nepotřebnými kusy nábytku, anebo těmi příliš prostorově výraznými, jako je například obří sedačka, velký stůl, spousta židlí, na kterých nikdy v jednu chvíli nebude sedět tolik lidí. Naopak se zkuste porozhlédnout po rozkládacích židlích, díky kterým nějaký ten centimetr místa také ušetříte.

HRA SVĚTEL

Kromě výše zmíněných bodů byt pomohou zvětšit i vhodně zvolená světla a lampy. Čím více světel, tím více prostoru. Proto raději než jeden základní lustr pořiďte několik menších, které rozmístíte po celé místnosti. Zbavíte se tak stínů a temných, nevzhledných zákoutí.

ODPUSŤTE SI VELKÉ MNOŽSTVÍ DEKORACÍ

Tím nemyslíme, abyste se ze své domácnosti pokoušeli udělat holobyt, avšak není nutné, abyste na každém volném plácku měli nepřeberné množství věcí, které se nemohou pochlubit žádným jiným účelem, než je ten estetický. Pokud to jde, zbavte se takových věcí, někomu je věnujte, prodejte je, anebo i podle svého uvážení vyhoďte.

DBEJTE NA ÚKLID

Důležité je, aby každá věc ve vaší domácnosti měla přesně stanovené místo. Neodhazujte věci tam, kam vás zrovna napadne, po použití je ihned vraťte. Během toho dbejte na pořádek, pokud zamezíte tvorbě nečistoty, nebudete se okrádat o žádný potřebný prostor.

ZLATÉ PRAVIDLO NA ZÁVĚR

Zbavte se všech rozbitých, nepoužívaných, nevzhledných věcí, jedná se akorát o zbytečné lapače prachu, jejichž pozici mohou zaujmout daleko užitečnější věci.

Zdroj fotografií: freepik.com, herworld.com, home-designing.com