Drobečková navigace

Minimalismus v bydlení aneb je čas se inspirovat!

Minimalismus je původně umělecký směr, který se již hojně rozšířil do mnoha sfér lidského života. S oblibou se také shledává v bydlení, kde je tento nadčasový styl oceňován pro svoji střídmost a všudypřítomné příjemné, neutrální barvy. Nenastal ten pravý čas na změnu i ve vaší domácnosti?

ZBAVTE SE NEPOUŽÍVANÝCH VĚCÍ

V opravdu každé domácnosti se nachází tolik nepoužívaných věcí, které si ale stále schováváme pro případ, že bychom je v budoucnosti potřebovali. Jestliže jsme je nepoužili do této chvíle, je opravdu malá pravděpodobnost, že se to v budoucnu změní.

Knihovna vám doslova přetéká různými publikacemi, k nimž se stejně již nikdy nevrátíte? Někomu jinému ale vaše knihy mohou udělat radost, zkuste je proto prodat v bazaru nebo je někomu darujte. Stejná situace nastává i u oblečení, nenošené kousky prodejte, věnujte je kamarádce, na charitu, anebo, mají-i již své nejlepší roky za sebou, vyhoďte je.

Zbavte se hraček, s nimiž si již nikdo nehraje, jelikož děti vyrostly, přebytečných dekorací, na které se pouze práší, zkrátka čehokoliv, co nutně nepotřebujete. Nemluvě o věcech, které jsou určitým způsobem poničené, ty váš být musí opustit na sto procent.

Nebojte se ale svoji pozornost nasměřovat i na sportovní vybavení, nádobí anebo dokonce nábytek.

PRINCIP MINIMALISMU

Díky tomu, že se zbavíte nepoužívaných či opotřebovaných věcí, zlepšíte svoji orientaci a přehled ve věcech, které vlastníte. Nestane se tak, že byste neustále hledali, kam jste co odložili, případně uložili. Dokonce i úklid bude probíhat mnohem rychleji, poněvadž se zbavíte věcí, na které akorát zbytečně spadal prach.

Možná vás velmi brzy popadne chuť vydat se do obchodu a něco nového si pořídit. Než se k tomu ale odhodláte, položte si prvně otázku, zda se opravdu jedná o vhodnou investici, které prospěje vám, rodině i celé vaší domácnosti. Pokud je vaše odpověď ne, pravděpodobně koupě není vůbec nutná.

MINIMALISTICKÝ DESIGN INTERIÉRU

Již jsme si výše zmínili, že by se minimalista neměl zavalovat dekoracemi či jinými ozdobnými předměty. Důležitá je i střídmost v nábytku a čím ještě atmosféru doporučujeme podtrhnout? Novou výmalbou interiéru. Porozhlédnout byste se měli po příjemných, klidných barvách, jako je bílá, šedá či krémová. Celý prostor krásně projasní, provzdušní, vaše království tak bude vypadat velmi útulně, a navíc vždy uklizeně.

Nebojte se ale sáhnout i po odvážnějších barvách, kterými jsou třeba červená nebo fialová, akorát je důležité, aby se jednalo o pouhé doplnění k předem zmíněným barvám, ne o výmalbu celé místnosti.

Jedno je zaručené, pokud vlastníte věc, u které chcete, aby byla všem na očích a nic ji neodsouvalo takzvaně do pozadí, díky minimalistickému stylu bydlení toho dosáhnete. Může se jednat o sochu, oblíbený obraz, vkusně zvolenou podlahu, ale i třeba krásnou květinu.

Co se týká volby nábytku, nejvíce oblíbené je dřevo. Minimalisté totiž své bydlení chtějí mít příjemné, klidné, napojit se na přírodu. Čím jiným toho dosáhnete lépe než materiálem, který nám příroda sama poskytla. Celou atmosféru vhodně podtrhnete čistě zelenými, popínavými rostlinami, vinoucí se například po knihovně.

CÍL MINIMALISMU

Cílem minimalismu není připravit nás o všechny věci, které vlastníme, a udělat z naší domácnosti holobyt. Pouze nás tento styl směřuje k tomu, abychom si ponechali akorát to, co s sebou přináší nějaký užitek, co našemu životu dodává smysl.

Pokud se totiž obklopíte přehnaným množstvím nedůležitých předmětů, zbytečně tak zaměstnáváte a rozrušujete svoji mysl, která by se místo toho mohla věnovat daleko podstatnějším věcem.

Důležitá je zkrátka kvalita a účel našeho majetku, nikoliv kvantita, jak se občas lidé mylně domnívají.

Zdroj obrázků: freepik.com