Drobečková navigace

Jak efektivně zorganizovat kuchyni

Kuchyň, ráj každé hospodyňky, jak si ji ale zorganizovat tak, aby se vám v ní úřadovalo co nejsnadněji? Přesně na to se zaměříme v tomto článku. Již dávno neplatí rčení, že všechny věci musíte mít při ruce. Důležité je totiž myslet hned na několik faktorů.

Ponechejte dostatečně volnou pracovní plochu

Pokud to je alespoň trochu možné, ukliďte vše do skříněk a přihrádek. Na lince ponechejte jenom neskladné věci, kterými jsou například kuchyňský robot nebo rychlovarná konvice s toustovačem. Nejenom, že vám uschované věci uvolní požadovaný prostor, na kterém můžete nerušeně vařit, také je ochráníte před poletujícím prachem. Efektivně si tak ušetříte čas při úklidu.

Vše musí mít své přesné místo

Lépe se díky tomu v kuchyni zorientujete a nebudete tak věčně hledat, kde v kuchyni se požadované nádobí momentálně nachází. Pokud vás trápí nedostatek místa, a proto na sobě máte nepřehledně navrstvených několik kusů nádobí, zbavte se věcí, které již dlouhou dobu nepoužíváte. Určitě se ve vaší domácnosti takové kousky najdou. Stejné pravidlo platí u rozbitých věcí nebo prošlých potravin.

Kuchyňské pracovní zóny

Kuchyň si pomyslně rozdělte na čtyři pracovní zóny, pomůže vám to se snadnějším uskladněním a organizací spotřebičů, nádobí i potravin.

  • ODKLÁDACÍ ZÓNA: v této zóně si vyhraďte dostatek volného prostoru na odložení právě přinesených věcí, čím více prostoru budete mít k dispozici, tím přehledněji si věci můžete uspořádat a následně je snadno uklidit do příslušných míst.
  • VARNÁ ZÓNA: v té by se měly nacházet všechny spotřebiče určené k tepelné úpravě, jako je sporák, trouba i mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice a podobně.
  • PŘÍPRAVNÁ ZÓNA: ta by nejlépe měla navazovat na varnou zónu, abyste zde připravená jídla mohli ihned zpracovat a nechodili s nimi zbytečně přes celou místnost.
  • MYCÍ ZÓNA: poslední zónu je vhodné umístit do blízkosti varného a přípravného prostoru.

Podle výše zmíněných zón roztřiďte i své kuchyňské pomocníky. V prostoru vyhrazeném pro vaření mějte při ruce všechny hrnce, pokličky, pánve i mísy. V odkládací zóně například igelitové tašky, gumičky, v přípravné nože, prkénka, příbory a v mycí především čisticí prostředky a houbičky na nádobí.

Jak mít přehledně uspořádanou lednici

Lednice se řadí k těm nejhlavnějším místům v celé kuchyni, níže vám v seznamu přinášíme rady, jak ji mít co nejlépe uspořádanou.

  • Dolní šuplíky jsou určeny pro ovoce se zeleninou, proto je k tomu i využívejte. Například ale citrusy, banány anebo rajčata skladujte mimo lednici, příliš velký chlad jim neprospívá.
  • Nad sekcí určené pro ovoce se zeleninou se nachází jedno z nejchladnějších míst v lednici, je tak ideální pro čerstvé maso a ryby.
  • Do vrchních příček umístěte uzeniny, sýry i další mléčné výrobky nebo produkty určené k okamžité spotřebě.
  • Nápoje či lahve s dochucovadly uschovejte ve dvířkách. Stejně tak naložte i s vajíčky.
  • Samozřejmě pečlivě kontrolujte trvanlivost všech potravin, abyste se vyhnuli zbytečnému plýtvání nesnězenými zásobami.

Jak uchovávat koření

Na první pohled přehlédnutelný pytlíček koření může, pokud není vhodně uzavřený, nadělat spoustu nepořádku. Obecně se koření nejsnadněji vysype z pytlíčku, který zabezpečíte pouhou svorkou. Mnohem lepší je vše uzavřít do kořenek, případně jiných uzavíratelných nádob. Uzavření a kvalitní těsnění je důležité i z toho důvodu, aby nedošlo ke ztrátě žádoucích aromat. Vše si přehledně popište a uskladněte na jednotné místo. Díky tomu se ve vaší kuchyni bude vařit jedna báseň.

Rada na závěr

Pokud se přeci jenom rozhodnete mít určité věci na lince, ne uschované ve skříňce, držte je co nejdále od sporáku. Zde totiž velmi rychle hrozí potřísnění od prskajícího oleje.

Zdroj fotografií: freepik.com