Drobečková navigace

Co vše by měli splňovat kancelářské židle a křesla?

Je velmi časté, že se v kancelářích nejrůznějších firem, ale také v domácích pracovnách nebo pokojících dětí setkáváme se nevyhovujícími kancelářskými židlemi a křesly. Někdy na první pohled ani nezaznamenáme, že den co den usedáme na celou pracovní dobu do nevhodného kancelářského křesla. Na co si dát pozor u konferenčních židlí a na co u kancelářských křesel?

Konferenční židle především pro hosty a konferenční místnosti

Jestliže se podíváme na kancelářské židle a křesla, rychle zjistíme, že jsou mezi nimi obrovské rozdíly. Nejde jen o používané materiály a tvar, ale i o výšku zádové opěrky, konstrukci a nohami nebo kolečky, nastavitelná výška sedátka…

Konferenční židle nepoužíváme neustále. Usedáme na ně při školeních, poradách, při setkáních s obchodními partery při obchodních návštěvách… Není proto až tak nutné, aby měly např. područky nebo vysokou zádovou opěrku. Pokud však na židli usednete na osm hodin, oceníte polstrování. Bez něj může být po pár hodinách židle nepříjemně tvrdá.

Co se týče materiálů, dnes už je většina židlí vyrobena tak, aby se snadno udržovala. Samozřejmě, že umělé židle, nebo modely potažené umělou koženkou, příp. dřevěné židle s kovovou konstrukcí, se čistí nejlépe. Reprezentativním dojmem víc působí židle polstrované.

Kancelářské židle pro zdravé sezení

Pokud ale vybíráte kancelářské židle, je vhodné, aby měly výškově nastavitelné sedátko, opěrky rukou a hlavy, dostatečně vysokou a nastavitelnou zádovou opěrku. Také kolečka musí být pevná, aby zvládla ježdění po koberci i jiném typu podlahové krytiny. Zajímejte se o to, jaká je nosnost židle, aby vám brzy nedosloužila.

Ke kancelářským židlím a křeslům, na nichž celodenně sedíte, je vhodné koupit si i bederní opěrku, opěrku za krk a stupátko pod nohy. To vše jsou důležité prvky pro zdravý způsobe sezení.