Drobečková navigace

Dětská postýlka pro klidný spánek vašeho miminka

Pokud čekáte do své rodiny přírůstek, víte, že dětská postýlka patří do základní kojenecké výbavy. Pro úplně nejmenší miminka si můžete pořídit malou postýlku, která vám vydrží zhruba do půl roku života miminka. Některé mají podobu kolébky či houpacího koše. Oblibě se však těší také postýlky přístavné, slouží jako rozšíření vaší postele. Ty vám umožní sejmout jednu bočnici a postýlku si připevnit k posteli. Máte tak dokonalý přehled a na miminko stále vidíte.

Postýlka klasická nebo rostoucí

Klasická dětská postel vydrží poměrně dlouhou dobu. Volit můžete mezi verzí základní nebo rostoucí. Základní verze umožňuje manipulaci s bočnicemi. Rostoucí postýlka pak vám dává možnost měnit výšku roštu a tím i matrace s tím, jak dítě roste. Některé modely rostoucích postýlek dokonce umožňují přeměnu na klasickou postel.

  • Výhody polohovatelného roštu

Díky tomu, že můžete snadno měnit jeho výšku, nemusíte po několika měsících pořizovat postýlku novou. Jakmile si dítě začne v postýlce klekat nebo se dokonce staví, snížíte rošt tak, aby z postýlky nepřepadlo na zem.

Jaký materiál pro postýlku zvolit?

Nejčastěji se setkáte s postýlkou vyrobenou ze dřeva v jeho přírodní podobě, nebo v některé z barevných variant. Díky tomu můžete postýlku dokonale sladit s celkovou výbavou místnosti, ať už se jedná o ložnici nebo dětský pokoj. Další variantou je pak laminát nebo případně kombinace laminátu a dřeva. Ideální volbou je dřevo pevnějšího charakteru, které vydrží nápor narůstající váhy dítěte. Zkontrolujte si také bezpečnostní certifikát hrubosti a povrchové úpravy. Většina dětí má tendenci vše olizovat a okusovat.

Bezpečnost především

Ať už vyberete jakýkoli model, měl by disponovat pevnou a stabilní konstrukcí, bez ostrých hran. Větrání a dokonalou prodyšnost zajistí dno, které bude vyrobené s mřížek nebo příček, či bude mít perforaci. Prostor dětské postýlky by měl být zabezpečen tyčkami. Ty umožňují dostatečnou cirkulaci vzduch v prostoru postýlky. Pokud volíte postýlku s plnými čely, umístěte ji tak, aby nebyl prostor zabezpečený tyčkami u zdi nebo proti nábytku. Pokud se v postýlce nacházejí kovové části, musejí být odolné vůči korozi. Hrany by měly být zaoblené, případně kryté bezpečnostní krytkou. Zkontrolujte všechny malé snímatelné části. Dítě by je nemělo svépomocí sundat, hrozí nebezpečí polknutí nebo vdechnutí. V případě stahovacích bočnic musejí být zajištěné takovým způsobem, který dítěti brání je stáhnout. Stabilitu postýlce zajistí pevné nohy, případně kombinace s kolečky. Jestliže má postýlka opatřené všechny nohy kolečky měly by se dát snadno zajistit proti pohybu.

Také matrace hraje důležitou roli

Klidný a ničím nerušený spánek dětem zajistí nejen kvalitní postýlka, ale také matrace. Současný trh nabízí nepřeberné množství různých matrací. Dejte přednost kvalitě před cenou, rozhodně se vyplatí. Klasickým materiálem je molitan. Ten však nemusí malým dětem poskytovat dostatečnou oporu pro záda. Další množností je paměťová pěna, která se přizpůsobí tělu. Na trhu se však objevují také matrace vyrobené z kokosu nebo pohanky. Matrace vyrobená z kokosových vláken je hypoalergenní. Problém je, že se hůře čistí, především v případě, kdy navlhne. Pokud nebude dostatečně vysušená, může se v její vnitřní části vytvářet plíseň. Kokosové vlákno se získává z kůry nedozrálých kokosových ořechů, převážně z oblasti Srí Lanky nebo Indie. Vlákno je sice duté, ale pevné.

Pohanková matrace je, oproti kokosové, měkčí. Je tedy vhodná pro větší děti. Pro její výrobu se používají čtvercové polštářky, které, většinou doplňují matraci pěnovou. Matrace je hypoalergenní, vzdušná a dobře odvádí vlhkost.