Drobečková navigace

Vybíráme nábytek na balkon, terasu nebo zahradu

Během léta každý z nás rád využívá venkovní posezení, ať už jen pro relaxaci nebo během grilování. Sedět se dá nejen na zahradě, ale také na terase, v zimní zahradě nebo balkónu. K těmto účelům je určený zahradní nábytek. Na co se zaměřit při jeho výběru?

Během léta každý z nás rád využívá venkovní posezení, ať už jen pro relaxaci nebo během grilování. Sedět se dá nejen na zahradě, ale také na terase, v zimní zahradě nebo balkónu. K těmto účelům je určený zahradní nábytek. Na co se zaměřit při jeho výběru?

Podle čeho vybírat zahradní nábytek?

Především záleží na velikosti prostoru, do kterého nábytek pořizujeme. Pokud to bude panelákový balkon, ten poskytuje prostoru minimum. Ideální volbou jsou tedy takové kousky, které můžeme případně složit a snáze uskladnit. Pořizujeme-li nábytek na terasu, zimní zahradu nebo zahradu klasickou, ty většinou poskytují místa dostatek, můžeme si tedy dovolit větší kousky.

Dalším faktorem je četnost používání. Velkou roli hraje také materiál, který ovlivňuje životnost nábytku. Při rozhodování o materiálu se díváme také na snadnost údržby.

Základní zahradní nábytek tvoří stůl a židle. Pokud budeme sestavu používat ke stolování, židle by měla mít dostatečnou hloubku. Rozhodujeme-li se mezi židlí a křeslem, tak křeslo je sice pohodlnější, často mívá opěrky pro ruce, ale bývá nižší, hůře se tak umísťuje ke stolu. Kromě toho zabere víc místa.

Jestliže vybíráme zahradní nábytek pouze pro relaxaci a odpočinek, vhodnou volbou by mohly být houpačka, houpací síť nebo polohovací lehátko. Jestliže nám na zahradě či terase chybí stín, vytvoří jej vhodně zvolený slunečník, který tak dokonale doplní zahradní sestavu.

Dřevěný zahradní nábytek

Díky tomu, že dřevo je materiál přírodní, žádným způsobem nenaruší vzhled zahrady. Kromě toho je příjemné na omak a nabízí dlouhou životnost. Záleží však na jeho druhu. Odolnější kousky se vyrábějí z dubu nebo buku. Smrk a modřín je varianta méně odolná. Z exotických dřevin se často používá teak nebo eukalyptus. Tyto druhy odolávají i dlouhodobému venkovnímu pobytu. Dřevěný nábytek je potřeba jednou za čas ošetřit vhodnými přípravky. Životnost zvýšíme tím, že budeme nábytek skladovat pod střechou. Pokud to nelze, alespoň jej zakryjeme plachtou.

Ratanový zahradní nábytek

Ratan je materiál také přírodní. Neměl by být vystavován dešti nebo přímým slunečním paprskům. Díky tomu zvýšíme jeho životnost. Ratan není nijak náročný na údržbu. Postačí vlhký hadřík, případně saponát. Nemá však rád velké teplotní změny. Na zimní období bychom jej měli zazimovat někam, kde bude sucho. Chceme-li zvýšit jeho odolnost, použijeme speciální lak nebo barvu.

Variantou je pak ratan umělý, který je daleko odolnější. Vlákna pro výplet se vyrábějí z polyetylenu, který je pevný a odolný. Kromě toho dokonale odolává vodě a nemají na něj vliv ani teplotní změny.

Plastový zahradní nábytek

Velkou výhodou tohoto typu nábytku je velmi přijatelná cena a široký výběr barev. Díky nízké hmotnosti jej velmi snadno přemístíme na potřebné místo. Bonusem je nenáročná péče. Pokud se zaměříme na kvalitnější kousky, nemusíme se obávat snadného poškození. Nevýhodou je nižší odolnost plastu vůči mechanickému poškození. Někdy dojde také ke změně barvy, na kterou má vliv UV záření.

Kovový zahradní nábytek

Nejčastější variantou je kovový nábytek vyrobený z hliníku. Jeho výhodou je, že nekoroduje a má malou hmotnost, snáze se s ním tedy manipuluje. Dlouhou životnost nabízí kovový nábytek vyrobený z oceli, musíme však vybírat takové kousky, které jsou v provedení nerez, s antikorozním nátěrem, jinak bude snížená jeho životnost. Ocel však podléhá vlivu teploty, takže bývá v létě rozpálená. Řešením pak může být její kombinace se dřevem nebo ratanem. Někdy se setkáme s kombinací hliníku a mědi, která je stabilní a odolná. Nábytek z ní vyrobený má nižší hmotnost, je odolný vůči vodě a slunečním paprskům a nevyžaduje žádnou speciální úpravu. Povrch je barevně stálý, nebledne.