Drobečková navigace

Průvodce zeleninovou zahradou pro začátečníky

Láka vás představa čerstvě utržených zeleninových pokladů z vlastní zahrádky, ale bojíte se, že to jako začátečníci nezvládnete? Rádi bychom vám předali cenné zkušenosti, díky kterým si nějaká ta rajčátka, okurky či papriky do salátu zvládnete s trochou píle vypěstovat i vy sami, tak se do toho pojďme pustit.

NA JAKÉM MÍSTĚ ZAČÍT ZELENINU PĚSTOVAT

Pokud se do pěstování zeleniny nebo bylinek chcete pustit ve velkém, určitě bychom vám doporučili zvážit pořízení skleníku. V něm se totiž rostlinkám daří ze všeho nejlépe a můžete se zde i zahradničení věnovat delší období, než kdybyste plody pěstovali venku. Jak je známo, ve skleníku se potřebné teplo a vláha drží podstatně delší dobu.

Zelenina se však samozřejmě dá skvěle pěstovat i v záhoně, a to bez skleníku. Nejlépe byste měli vybrat slunné místo s kvalitní půdou, ne jílovitou. Zároveň je velmi účinné půdu jednou za čas doplnit o hnojiva, v hobby marketech najdete přímo specializovanou živinu pro zeleninovou zahrádku.

KTERÉ DRUHY ZELENINY JSOU NA PĚSTOVÁNÍ NEJMÉNĚ NÁROČNÉ

Jestliže se řadíte k zahrádkářům začátečníkům, výbornou volbou pro vás bude mrkev, cibule nebo rajčata. U rajčat však nezapomeňte ke keříčkům připevnit i nějakou oporu, aby se nestalo, že se vám rostlinka během větru zlomí. Tyto druhy jsou nenáročné na údržbu, stačí je pouze jednou za čas zalít, pohnojit, a poté se již těšit výborné chuti domácí úrody. Pokud byste si chtěli zkusit vypěstovat ještě něco dalšího, stejně nenáročný je i hlávkový salát anebo špenát.

KDY VYBRANÉ DRUHY VYSADIT DO ZEMĚ

Ideální dobou na výsev jakékoliv zeleniny je období jara. Z vlastní zkušenosti vám doporučujeme semínka do země zasít v dubnu, kdy jsou venku již příjemné teploty a nehrozí, že by vám rostlinka přes noc umrzla. Jednou z výjimek jsou rajčata, pro ty je nejvhodnější dobou výsevu měsíc květen. Co bychom vám také rádi doporučili: snazší je rostlinku vypěstovat z již vypučených sazenic, nikoliv semínek. Vydejte se proto do nějakého zahradnictví a rostlinky si domů přineste v květináčku.

JAKÝM CHYBÁM SE VYVAROVAT

Málo někdy opravdu znamená více, nevrhněte se proto po hlavě do pěstování několika druhů rostlinek. Bohatě vám postačí pár druhů zeleniny, na které tak budete mít dostatek času a budete je opečovávat co možná nejpečlivěji. Pokud vaši zeleninovou zahrádku napadnou nějací škůdci, nenechávejte problém odeznít, aniž byste zakročili. Raději se opět vydejte do nějakého zahradnictví či hobby marketu a poraďte se se zaměstnanci, jaký přípravek bude nejúčinnější zakoupit, abyste byli jediní, kdo si na vaší úrodě pochutnává.

DOPORUČENÍ, KTERÁ OŽIVÍ VAŠI ZELENINOVOU ZAHRÁDKU

Abyste zamezili útoku škůdců, doporučili bychom vám v blízkosti zahradního posezení  vysázet nějaké aromatické bylinky. Snad nejlepší volbou je máta, tato bylinka je natolik aromatická, že od rostlinek škůdce udrží v dostatečné vzdálenosti. A vy si z ní navíc můžete připravit osvěžující limonádu nebo oblíbené mojito.

Pokud bydlíte někde, kde nemáte k dispozici zahrádku, můžete si zeleninu vypěstovat i na balkóně. Avšak takto pěstované rostlinky vyžadují daleko více vaší pozornosti. Musíte je pravidelně zalévat, hnojit a podobně. V takovýchto podmínkách se nejlépe daří rajčátkům, navíc svými veselými barvami prostor krásně oživí.

Obáváte-li se, že zasazené sazeničky po chvíli nepoznáte, doplňte je o jmenovky. Nejenom, že díky tomu budete mít jistotu, o jakou zeleninu se jedná, ještě navíc to vypadá hezky na oko. Představivosti se meze nekladou, v případě pěstování rostlinek na balkóně si vyberte i nějaké veselé květináče, na které bude zkrátka radost koukat.

JAKÉ NÁŘADÍ SI POŘÍDIT

Kromě pěstovaných rostlinek a zeminy budete potřebovat i nějaké další věci, bez kterých byste se možná obešli, ale o to náročnější vaše pěstování bude. Jaké nářadí si tedy pořídit? Bez pochyb si kupte nějakou kvalitní lopatku, motyčku a neztratí se ani hrabičky. Dalšími nástroji, které určitě najdou své uplatnění, jsou rýč, lopata a odolné nůžky pro případně zastřižení rostlinek.

Pořízené nářadí udržujte v čistotě, aby vám po chvíli nezrezivělo a ztratilo tak svůj účel.