Drobečková navigace

Jak vymalovat interiér: Trendy v barvách, tipy a rady pro začátečníky

Vhodná výmalba interiéru značně ovlivní celkový dojem místnosti. Barvy mají nejenom dekorativní účel, zároveň se mohou podílet na různých faktorech psychiky, ovlivňovat vaši rychlost a kvalitu usínání nebo chuť k jídlu. Jaké barvy se v současné době mezi lidmi setkávají s největší oblibou a které byste naopak měli vynechat? A jak správně vymalovat vnitřní prostory? Vše vám prozradíme v následujících řádcích.

JAK VYMALOVAT INTERIÉR SNADNO A RYCHLE

Pečlivá příprava před malováním je stejně důležitá jako samotný akt. Nábytek, výzdoba, rostliny, knihy, zkrátka všechny věci, které můžete přemístit do jiné místnosti, tam přeneste. Zbytek důkladně zakryjte novinami, starými hadry, fóliemi nebo v případě lišt, dveří či oken přelepte ochrannými, samolepícími páskami.

Zeď, kterou budete malovat, musí být zbavena starého nánosu barvy nebo nástěnné tapety. Zároveň ji nezapomeňte zbavit jiných drobných nečistot a prachu, aby nový nátěr ke zdi bez problému přilnul. Následné nátěrové práce provádějte odshora, začněte tedy pečlivou výmalbou stropu. Pouze jedna vrstva barvy nestačí, je vyžadující jich nanést rovnou několik. Nikdy však spodní vrstvu nenechejte zcela uschnout, nový nátěr naneste ve chvíli, kdy je vrstva pod ním ještě stálé vlhká.

Během malovaní je určitě vhodné vyměnit vodu v kýblu a vyčistit používané štětce, válečky či jiné nástroje. Čím preciznější v průběhu výmalby budete, tím lepšího výsledku a delší životnosti barev dosáhnete. Jedním z nejdůležitějších kroků je výběr barvy, jakou tedy zvolit?

JAKÉ JSOU SOUČASNÉ TRENDY V BARVÁCH

S velkou oblibou se setkávají především různé odstíny šedé barvy. Elegantně v interiéru vypadá jak světlá, tak tmavě šedá. Zároveň se tato barva dá perfektně kombinovat s jinými barvami. Jako příklad vám uvádíme růžovou, žlutou, přírodní zelenou nebo uklidňující modrou. Takovéto barevné kombinace by v lidech měly probouzet harmonii, vzájemnou podporu i klid na duši. Navíc se velmi snadno dají doplňovat různým druhem nábytku i výzdobami do domácnosti.

Na stupeň vítězů se však probojovává i barva hnědá, která velmi efektivně souzní s přírodou. Je opravdu univerzální, a tak se dá, stejně jako předchozí šedivá, skvěle kombinovat s jinými ozdobnými prvky. Hnědá barva v lidech vyvolává pocit vyváženosti a zklidnění, může být proto ideální volbou pro vaši domácnost.

Zástupcem veselejších, výraznějších barviček, vhodných do dětského pokoje,  je barva Slunce neboli žlutá. Tato volba vás i vymalovanou místnost zahrne pozitivní náladou, radostí a pocitem tepla. Skvěle se hodí například do dětských pokojíčků, ale i do větších místností, jako je obývací pokoj. Zkuste žlutou barvu zkombinovat s odstíny šedé anebo modré.

Modrá barva je klasikou, se kterou se můžete hojně setkat především v koupelnách. Vhodná je však i do ložnice, jelikož lidské mysli připomíná uklidňující modř mořské hladiny. Senzačně vypadá jak samotná, tak i v kombinaci s šedou barvou.

TIPY PRO VÝBĚR VHODNÉ BARVY

Ačkoliv jsme si výše zmínili, jaké barvy jsou v současné době populární, výsledný výběr záleží pouze na vás a vašich preferencích. Ať už se vám líbí zklidněné světlé barvy nebo preferujete pestré odstíny, jděte do toho. Samozřejmě nic nezkazíte ani volbou tradiční bílé barvy. Ta je naprostou stálicí, co se týče výmalby interiérů. Neokouká se, a navíc se dá perfektně vyzdobit všemi možnými dekoracemi. Zároveň si můžete vybrat i výraznější barvy nábytku nebo koberců.

Co však nesmíte podcenit, je výběr kvalitní barvy. Dejte na doporučení rodiny, přátel, uživatelských recenzí na internetu. Pokud totiž zvolíte ne zrovna kvalitní barvu, mohla by se vám po čase ze zdi oloupat. Vypadalo by to nejenom nevkusně, zároveň byste měli po celé domácnosti nepořádek. Proto se neukvapujte a snažte se zvolit správně.

Další radou, která by vám výběr barvy mohla usnadnit, je to, že světlé barvy malé prostory opticky zvětšují. Kdežto tmavé odstíny jsou naopak schopné opticky zmenšit i rozsáhlé místnosti. Pokud tedy bydlíte v malém bytě, porozhlédněte se po barvách, jako jsou světle šedá, bílá nebo světlounce zelená.