Drobečková navigace

Předsíň můžeme vybavit nejen prakticky, ale i útulně

Předsíň je první prostor, do kterého, při příchodů domů, vstupujeme. Je to také první místo, které vidí z našeho domova hosté. Měla by být tedy zařízena nejen prakticky, ale také útulně. To zajistí vhodně zvolený nábytek a další doplňky. Při jejich výběru je potřeba brát v potaz velikost prostoru, který předsíň zaujímá.

Nábytek do předsíně

Základem výbavy každé předsíně bývá botník a šatní skříň nebo předsíňová sestava. Záleží jen na tom kolik místa předsíň nabízí.

  • Botník

Vybíráme jej podle počtu členů domácnosti. V nabídce nalezneme klasické botníky dveřové nebo výklopné. Ty jsou vhodnou volbou v případě prostoru menšího. Každý botník by měl mít dobré větrání. Ideální je, pokud si můžeme na botník, během obouvání bot sednout. V tomto případě je dobré volit vhodnou výšku.

  • Šatní skříň

Pokud nám prostor dovolí, vybíráme předsíňové skříně větších rozměrů. Využijeme je nejen na ukládání kabátů, ale třeba též na skladování sezónního oblečení. Jestliže patříme mezi majitele předsíně menších rozměrů, což jsou především předsíně v panelákových bytech, můžeme uvažovat o šatní skříni s posuvnými dveřmi. Ty nepotřebují prostor před sebou určený pro jejich otevírání. V případě, že máme předsíň větších rozměrů, můžeme si dovolit skříně vestavěné, které poslouží právě pro již výše zmiňované sezónní oblečení. Vedle skříně můžeme pak postavit věšák na kousky právě nošené a menší botník na sezónní obuv.

  • Věšák na kabáty

Pokud máme chodbu opravdu malých rozměrů, do které se šatní skříň nevejde, pořídíme si alespoň věšák na kabáty a bundy, které právě nosíme. Budeme je tak mít vždy po ruce a také poslouží návštěvě k odložená svých svršků. Věšák doplní malý botník určený pro sezónní obuv.

Zrcadlo

Šikovný pomocník, kterého využíváme především při odchodu z domova. Zkontrolujeme svůj celkový vzhled. Kromě toho, pokud zvolíme zrcadlo vhodné do konkrétní předsíně, může nám pomoci také s optickými úpravami, může opticky zvětšit a prosvětlit malou nebo tmavou místnost. Pokud jej umístíme proti zdroji světla – oknu nebo osvětlení, přidá místnosti trochu světla. Velikost zrcadla by měla odpovídat velikosti naší postavy. Pokud nemáme dostatek místa na stěně, můžeme jej umístit na dveře šatní skříně. Někdy bývá zrcadlo součástí předsíňové sestavy. Využít můžeme také zrcadlovou fólii. Ta se, na dveře skříně, snáze upevňuje. Někdy bývá dokonce samolepící.

Tipy pro vás:

Umístěním zrcadla na konec chodby ji opticky prodloužíte, zrcadlo na protilehlé straně místnost opticky rozšíří.

Osvětlení

I toto je důležitý doplněk chodby, především v případě, že je malá nebo tmavá. Světlo by však nemělo být pouze funkčním doplňkem. Mělo by ladit s celkovým vzhledem předsíně. Pokud hledáme osvětlení kvalitní, vhodnou volbou jsou světla stropní – třeba zabudovaná LED osvětlení v podobě bodovek nebo LED pásků umístěných do podhledů. Nikde nevyčnívají a předsíni dodají elegantní vzhled. Jestliže máme prostor, můžeme pouvažovat o stojací lampě, která nejen osvětlí tmavé předsíňové koutky, ale zároveň se stane designovým doplňkem. Některé modely bývají doplněné o malé háčky určené pro zavěšení klíčů.

Praktické doplňky

Na stěnu nebo dveře skříně můžeme umístit věšáček na klíče. Pokud máme dostatek prostoru, můžeme si pořídit praktický stojan na deštníky. Šikovným pomocníkem je také podložka na mokré boty z lehkého a snadno omyvatelného materiálu. Pokud nemáme botník s možností sezení, pak starší obyvatelé bytu nebo návštěvníci určitě ocení lavičku nebo taburet, díky nímž se jim bude snáze obouvat. Pokud nemáme prostoru dostatek, můžeme si opatřit sklápěcí sedátko, které namontujeme na zeď.