Drobečková navigace

I správně zvolená postel podpoří kvalitní spánek

Všichni víme, že kvalitní spánek je pro náš organismus velice důležitý a vzhledem k tomu, že velkou část života strávíme v posteli, její výběr není radno podceňovat. Špatně zvolený model může navodit nekvalitní spánek, ale navíc nám ještě způsobí zdravotní komplikace v podobě bolesti zad, kloubů a svalů.

Na co se zaměřit?

Při výběru postele je potřeba brát v potaz, komu bude určená. Jiné nároky má dítě, jiné dospělý a jiné lidé staršího věku (tady je vhodné volit postele vyšší, které umožňují pohodlnější vstávání, i polohovatelný rošt není od věci). Také čelo postele má svůj význam. Nejedná se pouze o designový prvek, ale má i ochrannou funkci. Kromě toho, že chrání naši hlavu od stěny, eliminuje průvan, který by mohl být nepříjemný pro hlavu a krční páteř. Jestliže máme větší ložnici a můžeme si dovolit umístit postel do prostoru, nikoli pouze ke zdi, vytváří čelo jakousi optickou bariéru.

I materiál hraje velkou roli. V současné době se sice vyrábějí postele nejčastěji z různých druhů dřeva, ale pořídit si můžeme také postel kovovou, čalouněnou nebo z dřevotřísky.  Některé modely jsou vyráběny v kombinaci různých materiálů.

Svoji roli hrají i rozměry postele. Pozor bychom si měli dát na délku, která by měla přesahovat délku toho, kdo bude na posteli spát. I rozměr ložné plochy je důležitý. Raději si pořídíme postel větší, než pak spát na takové, která nenabídne dostatek místa.

Postele ze dřeva

Pokud vybereme kvalitní dřevo, postel nám vydrží velmi dlouhou dobu. Navíc se jedná o materiál přírodní a zdravotně nezávadný. Dřevěná postel je pevná a nabízí i nádherný design. Tento materiál je vhodný i pro ty, kdo trpí alergiemi. Mezi nevýhody patří vyšší hmotnost postele a také cena není zrovna nízká (především u postelí z masivu). Pokud chceme postel pro děti, kterou budeme v budoucnu měnit, můžeme sáhnout do nabídky dřeva měkčího, které je cenově přijatelnější. Jedná se především o smrk, borovici, modřín nebo olši. Nevýhodou je, že se dříve opotřebí, ale vzhledem k pozdější výměně by to nemuselo být na závadu. Kvalitu pak nabízí  buk, dub, třešeň nebo ořech. Odolávají i rozdílným teplotám nebo vlhkosti, která se v místnosti může objevovat.

Postele z dřevotřísky

Dřevotříska se, ve většině případů, laminuje fólií různých designů. Vybírat si můžeme nejen různé barevné odstíny, ale také motivy. Je to materiál cenově přijatelný, ale nemá tak dlouhou životnost jako klasické dřevo. Postel je vhodnější volbou spíše na chalupu nebo chatu nebo do pokoje pro hosty.

Postele čalouněné

Tyto druhy postelí mají konstrukci a čelo potažené různými textiliemi, někdy koženkou a dokonce i kůží. Jejich součástí bývá, velmi často, úložný prostor. To je výhoda pro ty, kdo bydlí v menších bytech a úložné prostory postrádají. Vybírat si můžeme z celé řady variant – různá čela čalouněné postele, různé druhy otevírání úložných prostor a samozřejmě různých vzorů potahového materiálu. Tento typ postele není vhodnou volbou pro alergiky.

Postele kovové

Vybírat s můžeme z několika variant. Jednou z nich je postel celokovová. Další častou možností je kovový rám a nohy vyrobené z tvrdých druhů dřeva. Záleží na tom, v jakém stylu máme laděnou ložnici. Pokud patříme mezi minimalisty, nebo máme interiér vybavený v moderním stylu, asi dáme přednost posteli celokovové. Pro jejich výrobu se využívají duté trubky a profilované plechy. Tento typ postelí není tak těžký a snadno jej můžeme přemísťovat. Někdy se však u nich může objevit vrzání. Tyto zvuky jsou ve ztichlém pokoji velmi nepříjemné a mohou narušovat náš klidný spánek. Pokud se rozhodujeme pro tento typ postele, je potřeba se zaměřit na kvalitu spojů.