Drobečková navigace

I věšák na oblečení může být stylovým doplňkem každé chodby

Součástí výbavy každé chodby je i věšák na kabáty, který může být ideální volbou v případě malého prostoru, do kterého nelze umístit klasickou, třeba vestavěnou, skříň. Celkem zdatně zastane i malou skříň určenou pro ukládání kabátů. Vzhledem k tomu, že výběr jednotlivých druhů i modelů je opravdu široký, každý si rozhodně vybere takový model, který bude vhodný do interiéru jeho chodby a bude ladit s celkovým stylem vybavení.

Jaké jsou možnosti?

Klasikou jsou samostatné háčky a nástěnné věšáky, které můžete umístit libovolným směrem a v potřebném množství na zeď v chodbě. Vybrat si můžete buďto klasické háčky nebo jejich různé tvarové variace. I materiál je různý. Vzhledem k tomu, že však háček musí unést i těžší kabáty, měli byste dát přednost takovému, který bude pevný. Odolnost a stabilitu nabízejí háčky vyrobené z pevnějších druhů kovů. Další možností jsou pak různé stojany nebo věšákové stěny.

Na co se zaměřit při výběru věšáku?

Pokud se rozhodnete pro výběr stojanu nebo věšákové stěny, je potřeba se nejprve zamyslet nad tím, kolik místa pro ně máte vyčleněno a do jakého stylu je laděný interiér chodby. Přeci jenom je tento prostor prvním místem, kam vchází vaše návštěva, měl by tedy budit příjemným dojmem. Při rozhodování berte v úvahu také kvalitu materiálů, ze kterých bude váš věšák vyrobený. Velkou roli hraje také počet háčků a členů domácnosti, kteří budou věšák používat. V případě dražších modelů se vyplatí přečíst si také nějaké recenze a to nejen od výrobce.

Věšákové háčky

Pořídit si jich můžete různý počet, záleží jak na počtu oblečení, které na ně chcete věšet, také samozřejmě i na velikosti prostoru, ve kterém budou háčky umístěné. Určitou část zdi vám zaberou háčky umístěné horizontálně. Můžete si však zvolit výšku, do které háčky umístíte. V nabídce naleznete háčky samostatné nebo umístěné na dřevěném prkně nebo polici. Výhodu této varianty je možnost dalšího odkládacího prostoru, který poskytne vrchní prkno police. Sem můžete ukládat šály, čepice, klobouky, rukavice nebo tašky či kabelky. Součástí některých modelů může být také zrcadlo, které by nemělo chybět v žádné chodbě. Pokud volíte věšákové háčky připevněné na prkně nebo polici, popřemýšlejte i nad jednoduchým osvětlením, které by bylo možno na polici instalovat. Především chodby v panelákových bytech postrádají okno a jsou tudíž potemnělé i během dne.

Věšáky stojanové

Další variantou jsou věšáky volně stojící. Pokud máte dostatek prostoru, můžete si do chodby pořídit některý z designových kousků. Jejich výhodou je možnost snadného přemísťování. Dokonalou kombinaci věšáku stojanového vytváří dřevo a kov. Takto konstruovaný věšákový stojan je vhodný do jakéhokoli interiéru. Kromě toho jsou to kousky nadčasové. Vybrat si můžete opět kousek s různým počtem háčků. Záleží jen na vaší potřebě.

Předsíňová stěna

Opět hraje velkou roli velikost prostoru, na druhém místě je pak počet osob, které budou stěnu využívat. Co všechno může předsíňová stěna obsahovat? Kromě již zmíněných věšáků to může být zrcadlo různé velikosti i tvaru, zarámované nebo bez rámu. Dále to může být prostor určený pro ukládání bot, jež dokonale nahradí botník. Starší generace zajisté uvítá, pokud bude opatřena sedátkem, může to být vrchní police botníku. Dobrou volbou je i sedátko sklápěcí, které vyklopíte pouze v případě potřeby. Pro ukládání klíčů může sloužit malá polička nebo speciální háček. Některé předsíňové stěny jsou opatřené policemi v horní části, kam můžete ukládat deštníky, kabelky nebo tašky. I když v chodbě máte osvětlení, není od věci, pokud je součástí předsíňové stěny nějaká lampička.