Drobečková navigace

Kvalitní kancelářský stůl pomůže vytvořit pohodovou pracovní atmosféru

Pokud pracujete v kanceláři a k vykonávání svých pracovních povinností potřebujete kancelářský stůl, víte, že bez kvalitního kousku se vám bude pracovat špatně nebo si dokonce přivodíte nějaké zdravotní obtíže.

Tvar stolu

Tady záleží především na velikosti místa, kde bude stůl umístěný a také na rozdělení prostorovém, bude v rohu, u stěny, pod oknem nebo v prostoru? Také záleží na tom, kolik času budete u stolu trávit a co všechno ke své práci potřebujete. Oblíbenou klasiku tvoří kancelářské stoly ve tvaru obdélníku, různých rozměrů. Jestliže budete na stole denně rozkládat různé materiály, pak je vhodnou volbou stůl tvaru L. Ten můžete umístit i do rohu a využijete tak i méně využitelné místo.

Kancelářský stůl určený pro práci na počítači by měl mít zvýšenou poličku určenou pro monitor. Klávesnici a myš pak můžete umístit na desku stolu. Pokud uvažujete o pořízení stolu nového, volte takový, který disponuje výsuvnou deskou určenou pro klávesnici. Na stůl by se měl vejít také hrnek s kávou, případně stojánek na tužky a papíry pro psaní poznámek. Pokud často a pravidelně používáte tiskárnu, zkuste volit takovou variantu stolu, která s tímto přístrojem počítá. Nemusíte tak neustále běhat od stolu k tiskárně, která je umístěná třeba na druhé straně kanceláře.

Výškově nastavitelné stoly

Tyto modely si stále častěji nacházejí své příznivce. Jestliže totiž většinu pracovní doby pracujete u stolu, je dobré, za nějaký čas, měnit pozici. To právě tyto druhy stolů umožňují. Kromě toho fungují jako prevence proti bolesti zad související s dlouhodobým sezením. Podporují lepší krevní oběh a tím i lepší dýchání a dokonce umožňují tělu spalovat více kalorií.

Výběr materiálu

Pro výrobu kancelářských stolů se nejčastěji používá masiv (dub, buk, borovice, smrk) nebo laminovaná dřevotříska. Dřevo je materiál příjemný, nepotřebuje žádnou speciální péči a navíc dlouho vydrží.

  • Stoly vyráběné z masivu

Jsou odolné, pevné, stabilní a mají dlouhou životnost. Kromě toho jsou velmi příjemné na dotek. Nevýhodou je vyšší cena.

  • Stoly vyráběné z lamina

Jedná se o laminovanou dřevotřísku. Tento materiál je levnější, avšak přesto vhodný pro kancelářské účely. Vybírat si můžete z celé řady různých dekorů. Také se snadno udržují, postačí prachovka, případně vlhčí hadřík. Nevýhodou je menší stabilita a nižší nosnost. Povrch bývá někdy náchylnější k poškrábání.

Další tipy pro stůl určený k práci na počítači

Kromě monitoru, klávesnice a myši potřebujete k práci s počítačem bednu, ve které je umístěna základní desky počítače a vše ostatní. Ideální je, pokud má tedy kancelářský stůl prostor, do kterého bednu umístíte. Tento prostor navíc chrání bednu před poškozením a nepřekáží pohodlnému sezení, neboť je umístěný na jedné straně stolu. Šikovným pomocníkem je i otvor ve stolu, který umožňuje svést ze stolu všechny kabely umožňující práci s počítačem. Chcete-li se kabelům, alespoň částečně vyhnout, pořiďte si bezdrátovou klávesnici a myš.

Jestliže je součástí vaší pracovní náplně i vyplňování různých tiskopisů nebo třeba tisk obálek, zajisté uvítáte, když bude mít váš psací stůl nějakou tu zásuvku, do které si uložíte potřebné tiskopisy, případně obálky a další drobnosti související s papírovou agendou. Užitečným pomocníkem je i lampička a to především v případě, že svůj stůl nemůžete umístit do blízkosti okna. Někde se dá postavit na polici vedle monitoru, jindy třeba přimontovat na zeď. Pokud však nemůžete využít ani jednu variantu, nezbývá, než lampičku umístit na stůl. Jestliže si můžete vybrat, volte takový model, který bude mít nastavitelnou výšku osvětlení.