Drobečková navigace

Může tvořit jídelní stůl dominantu kuchyně?

Kuchyně bývá často, po obývacím pokoji, místem, kde se schází celá rodina. Ve všední dny je to především doba večeře, o víkendech pak společné snídaně a obědy. Je tedy dobré vybrat do ní vhodný kuchyňský stůl. Na co se zaměřit při jeho výběru, aby nejen dobře sloužil, ale zároveň ladil s celkovou atmosférou kuchyně?

Design a tvar stolu

Nejčastějším tvarem bývá čtverec nebo obdélník. Tyto tvary jsou vhodné i do menších místností. Čtvercový jídelní stůl je ideální volbou pro rodiny s menším počtem členů, obdélníkový tvar pak volí rodiny početnější. Jestliže máme v kuchyni nebo jídelně dostatek místa, můžeme sáhnout do nabídky stolů kulatých nebo tvaru oválného. Absenci hran uvítají především rodiny, které mají malé děti. Není tady tak velké riziko úrazu souvisejícího s hranou nebo rohem stolu.

Jestliže je kuchyň opravdu malých rozměrů a ve společné domácnosti jsme pouze dva, pak jsou vhodnou volbou jídelní stolky určené ke zdi. V nabídce nalezneme trojúhelníkové nebo půlkruhové tvary.

Materiál stolu

I v této kategorii máme z čeho vybírat. Nejčastějšími variantami jsou jídelní stoly vyrobené ze dřeva nebo lamina. Méně častou variantou jsou pak stoly skleněné v kombinaci s kovem.

  • Stoly ze dřeva

Především takové, které jsou vyrobené z masivu, jsou bytelné a mají dlouhou životnost. Na zřetel bychom měli brát jeho tvrdost. Měkčí druhy dřeva se snadno poškrábou, tvrdší druhy jsou odolnější a bytelnější. Mezi měkké druhy dřeva se řadí smrk, topol, lípa, jedle nebo borovice. Ke středním druhům patří jasan, dub, modřín, ořech nebo bříza a tvrdé druhy jsou akát, habr nebo tis.

Pro ošetření dřevěné desky se používá olej nebo lak. Lak vytváří souvislou vrstvu. Pokud je však poškozen, je potřeba stůl celý přebrousit a znovu nalakovat.

  • Stoly z lamina

Dobře vyrobený stůl z lamina dokonale imituje dřevo, je odolný a pevný. Pro výrobu desek se využívá směs připravená z pilin, papíru a lepidla, která se formuje za pomocí vysokého tlaku. Vrchní část pak tvoří, ve většině případů, dýha. Chceme-li zachovat delší životnost hran, měly by být vyrobeny z ABS.

  • Stoly se skleněnou deskou

Nabízejí velmi moderní vzhled, dobře se čistí, ale zůstávají na nich viditelné otisky prstů. Kromě toho je sklo materiál chladný, může být tedy, během stolování, nepříjemné na dotek. Skleněné stoly nejsou vhodnou volbou do rodiny, kde jsou malé děti. Pro výrobu se využívá sklo tvrzené.

Umístění stolu do místnosti

Ve většině případů nás limituje prostor. Než si tedy nějaký jídelní stůl pořídíme, je potřeba si změřit místo a dobře rozplánovat jeho umístění. Nesmíme totiž zapomenout na to, že jeho součástí jsou také židle, které potřebují dostatek místa nejen pro sezení, ale také pro odsunutí od stolu. Jestliže je pro nás stůl důležitý a máme-li dostatek místa, můžeme volit varianty větší a masivnější. V některých případech jídelní stůl odděluje nebo naopak spojuje kuchyni s obývacím pokojem. Bývá tedy umístěn na rozhraní obou místností. Také je potřeba si uvědomit, že stůl potřebuje osvětlení. Pokud jej hodláme umístit mimo centrální lustr, měli bychom k němu pořídit ještě jedno světlo, třeba lampičku na stěnu. Ideální však je, když je světlo umístěné zhruba nad prostředkem stolu. Jestliže to jde, vyplatí se jej, na stropě, posunout. Dokonale osvětlený stůl pak můžeme využívat i k jiným činnostem, než jen ke stolování. U rodin s dětmi je to třeba psaní domácích úkolů nebo hraní společenských her.

Nejvíce stůl využijeme v případě, že bude umístěný ve volném prostoru. Pokud to takto řešit nelze, nezbývá, než jej umístit jednou stranou stolu ke stěně. Jedná-li se o stůl obdélníkový, zda to bude kratší nebo delší hranou, záleží opět na dostatku místa.