Drobečková navigace

Toaletní stolek jako pomocník při líčení a zároveň designový kousek ložnice

V dobách dávno minulých byly toaletní stolky samozřejmou výbavou každé dámské ložnice. Většinou se však jednalo o velmi honosný kousek nábytku, který nabízel nepřeberné množství malých i velkých zásuvek. Nádherně zdobené toaletní stolky můžeme obdivovat na každém zámku nebo ve šlechtickém sídle. Svoje místo mají toaletní stolky i v ložnici dnešní moderní ženy. Není to však kousek již tak okázalý, ale přesto skvěle plní svůj účel.

Jaké výhody nabízí toaletní stolek?

Kromě toho, že u něj má žena pohodu a klid na líčení, také si do něj ukládá svoje každodenní kosmetické přípravky, prostředky a pomůcky pro líčení, parfémy, nezřídka i šperky a další drobné módní doplňky. Vše má tak přehledně srovnané na jednom místě.

Toaletní stolek je také šikovný pomocník v případě, že máme velkou rodinu, která se musí, především ráno, vystřídat v koupelně. Toaletní stolek nám umožní klidné líčení a česání, bez nutnosti přetahování se o zrcadlo v koupelně. To je totiž také součástí stolku. Můžeme jej nainstalovat na zeď, pod stolek, nebo tvoří přímo součást sestavy toaletního stolku. Kromě toho je zrcadlo šikovný pomocník v případě, že máme malou ložnici. Jestliže jej vhodně umístíme, může nám pomoci místnost alespoň opticky zvětšit a prosvětlit.

Vhodně zvolený kousek může vytvářet dokonalý solitér celé místnosti a vdechne jí tak netradiční a příjemnou atmosféru, což je výhoda pro klidný a nerušený spánek. Jestliže chceme, aby byl stolek naopak méně nápadný, sáhneme po kousku vyrobeném v minimalistickém stylu.

Design toaletního stolku

Při výběru designu hraje roli celková atmosféra ložnice. Stolek by měl ladit s vybavením, které v ložnic máme a to jak vzhledem a stylem, tak i materiálem nebo barvou. Vzhledem k tomu, že na výběr je nepřeberné množství různých variant, určitě nalezneme ten pravý kousek. Vybrat si můžeme jak velkou komodu s vestavěným zrcadlem, tak i mini stoleček na čtyřech nohách. Záleží na tom, jak velký prostor pro stolek máme.

Vnitřní uspořádání toaletního stolku

Pokud máme dostatek místa, volíme toaletní stolek větších rozměrů, s více přihrádkami, ty nám umožní přehledně si do nich vše uložit. Pokud nám místo chybí a musíme si pořídit stolek pouze menší, s jednou či dvěma přihrádkami, opatříme je organizéry.

Z jakých materiálů můžeme vybírat?

Výběr materiálů je poměrně široký, záleží na stylu vybavení ložnice. V nabídce nalezneme stolky z masivu, MDF, plastu, kovu nebo skla. Někdy se jedná dokonce i o kombinaci několika různých materiálů.

  • Dřevo

Dřevo je materiál přírodní a velmi příjemný na pohled. Je vhodné téměř do jakéhokoli interiéru. Tmavé kousky pořizujeme spíše do interiéru většího, světlé zase naopak do místnosti menších rozměrů.

  • MDF

Tento materiál se pro výrobu toaletních stolků používá velmi často. Výhodami jsou jeho cenová dostupnost a různé barevné varianty.

  • Plast

Stolek vyrobený z plastu je lehký, snadno jej tedy můžeme přemísťovat. Kromě toho nabízí nepřebernou škálu různých barev a vzorů. Nevýhodou je jeho menší odolnost.

  • Kov

Toaletní stolek vyrobený z kovu je elegantní, má však vyšší hmotnost. Je to ideální volba pro minimalistických styl bydlení.

  • Sklo

Stolek vyrobený ze skla je sice krásný, ale velmi křehký. Kromě toho vyžaduje pravidelnou péči. Ve většině případů se vyrábí v kombinaci s kovovou konstrukcí.

Zapomenout bychom neměli ani na židli

Součástí každého toaletního stolku by měla být také pohodlná židle nebo taburet. Zase bychom měli vybírat takové kousky, které budou ladit se stylem stolu. Kromě toho by se nám na ní mělo pohodlně sedět. Někdy bývá židle přímo součástí stolku, jindy si ji musíme dokoupit.