Drobečková navigace

Víte, jak vybrat správné matrace pro zdravý spánek celé rodiny?

Spousta z nás spí bohužel na nevyhovující matraci. A nejde zdaleka jen o dospělé, ale také o dospívající a malé děti. U nejmenších ratolestí rodiče často zanedbávají hygienickou stránku matrace a používají ji pro děti i v případě, kdy jsou už více krát znečištěné močí nebo stravou. V takových matracích žije spousta bakterií, roztočů a jiných „breberek“, které mají na zdraví děti neblahý vliv.

Vyměňte matraci maximálně po 8-mi letech

Uvažujete o tom, že je čas pořídit nové matrace? Tak by se mělo dít už po 3 – 8 letech, podle toho, jak moc se potíme, jak je matrace často používaná, kdo na ní ulehá, zda nemá velkou nadváhu… I při nejlepší péči matrace ztrácí časem svou správnou funkci. Naprosto nevhodná je pak v případě, že je koupená pro jinou váhovou kategorii. V případě, že přiberete více kilogramů, měli byste investovat do matrace s vyšší nosností. Je správné používat chránič matrace, aby byla co nejvíc chráněna před znečištěním, pravidelně ji vysávat, ideálně vysavačem proti roztočům.

Jak vybrat novou matraci

Zohlednit musíme velikost postele. Ta by měla být dostatečně velká pro každého z nás. Kolem těla by mělo být alespoň 10 cm navíc, a to nad hlavou i za nohami.  I dětské postele bychom měli měnit dle výšky dítka, a s tím samozřejmě kupovat novou matraci.

Matraci vybíráme také s ohledem na tvrdost, která je nám příjemná a na materiál, z něhož má být zhotovena. Někdo upřednostňuje taštičkovou matraci, někdo matraci z líné pěny. Výborné je mít matraci, která je z každé strany jinak tvrdá a můžeme si tvrdost dle libosti měnit.

Vždy bychom se měli zajímat o nosnost matrace, o její obal a možnost jeho praní. Důležitý je i podklad matrace. U některých je nutností lamelový rošt, bez něhož matrace neplní svou funkci tak, jak slibuje výrobce. Pokud si kupujete novou matraci, možná budete muset změnit i podklad.

Aby se vám příjemně spalo, je důležité i prostředí ložnice, zatemnění, barva výmalby, správná akustika, teplota, vyvětraný vzduch. Nezapomínejte ani na příjemné povlečení a pohodlné pyžamo. Jen tak si vaši novou pohodlnou matraci plně vychutnáte a bude se vám spát velmi dobře.